5:42 , понедељак , 18 јун 2018
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / RVI I AMPUTIRCI VRATILI ORTOPEDSKA I MEDICINSKA POMAGALA

RVI I AMPUTIRCI VRATILI ORTOPEDSKA I MEDICINSKA POMAGALA

Ratni vojni invalidi i amputirci ispred zgrade Fonda zdravstvenog osiguranja u Banjaluci vratili su ortopedska i medicinska pomagala.

RVINezadovoljni su zbog procedura za nabavku pomagala i prava na banjsko liječenje. Traže pojednostavljenje procedura za dobijanje ortopedskih pomagala, kao i da amputirci i paraplegičari dobiju pravo da svake godine mogu koristiti banjsku rehabilitaciju.
Predstavnik Organizacije amputiraca „UDAS“ Siniša Todorović demonstrativno je vratio protezu pred Fond zdravstvenog osiguranja u Banjaluci. Todorović, kaže, da je ova kategorija suočena sa veoma složenim procedurama nabavke pomagala, koja traje od tri mjeseca do pola godine.
Zahtijevaju da im za nabavku ortopedskih i medicinskih pomagala bude isplaćivan novac, jer, kaže, na taj način mogu da biraju kvalitetna pomagala.
Svoje nezadovoljstvo iskazao je i Milovan Marković koji kaže da invalidska kolica nije promijenio više od deset godina.
– Ne tražimo nikakvu politiku, ali morate nam dati ono što trebamo, a trebamo kolica, rohodušek i banjska liječenja, inače ćemo se boriti kako znamo – kaže Marković.
Da bi problem bio riješen u nadležnim institucijama ističu da je potrebno mijenjati određene zakonske regulative, ali uvjeravaju da će sve biti riješeno najkasnije do kraja godine.

– Ratni vojni invalidi Republike Srpske dobijaće novac za nabavku ortopedskih pomagala u njihovoj vrijednosti od resornog ministarstva, umjesto posredstvom Fonda zdravstvenog osiguranja – kako je to ranije rađeno – rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović.
Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, Dejan Kusturić, rekao je da će Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske u narednih mjesec dana izmijeniti pravilnik o banjskom liječenju, kako bi ona prava koja imaju ratni vojni invalidi prioritetno bila rješavana.
U udruženjima koja okupljaju ovu populaciju kažu da u Srpskoj ima oko 1.400 invalida sa tjelesnim oštećenjima, te da je od rata do danas od posljedica ranjavanja umrlo oko 8.000 RVI, među kojima je veliki broj amputiraca i paraplegičara.

Izvor: RTRS

Foto: ATV

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *