21:16 , понедељак , 23 април 2018
Početna / SVIJET / SAJBER NAPAD NA EVROPU

SAJBER NAPAD NA EVROPU

Vlada Ukrajine saopštila je da su današnjim sajber napadom pogođene njene mreže, kao i glavni aerodrom u prestonici te zemlje, Kijevu. Slične napade prijavljuju i svjetske kompanije iz Rusije i Danske.
SAJBER
Zamjenik premijera Ukrajine, Pavlo Roženko, rekao je da je vladina mreža pala i na Tviteru objavio sliku monitora na kome se vidi poruka kojom računar prijavljuje grešku. Glavni aerodrom u Kijevu bio je na meti takozvanog „spama“, što znači da je mreža napaduta ogromnom količinom informacija koje za cilj imaju ometanje servera i računara.
I ukrajinska državna kompanija za proizvodnju aviona, „Antonov“, pogođena je kriptovirusom „Vonakraj“. Portparolka „Antonova“ je izjavila da za sada nije jasno koliko je bio ozbiljan napad. Slične napade u Rusiji prijavile su kompanije „Rosnjeft“, „Bašneft“, „Mars“, „Nivea“, „Mondeljez internešnel“, koje su kako agencije navode, pogođene „Petja“ virusom.
Napadači traže otkup od 300 američkih dolara u bitkoinu. Bitkoin je kriptovaluta, stvorena sa ciljem da bude veoma teška za praćenje korisnika koji koriste tu valutu. Cijena jednog bitkoina na sajber tržištu trenutno iznosi otprilike 2.500 dolara.
„Petja“ virus je drugačiji od uobičajenih „rensomver“ virusa koji se koriste za napade u kojima se od korisnika traži otkup radi pristupa fajlovima. „Petja“ je drugačija jer, umjesto da zaključava fajlove jedan po jedan, koristi niže strukture hard diska da zaključa kompletan sistem. To je veoma opasan virus ukoliko se „razvije“ na računaru. Veoma lako se čisti sa sistema ukoliko se detektuje u ranoj fazi infekcije.
Izvor: Blic

Foto: ilustracija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *