9:09 , уторак , 16 јул 2019
Početna / VIJESTI / SAJBER SAHRANE SU POSTALE STVARNOST

SAJBER SAHRANE SU POSTALE STVARNOST

Podaci koje korisnik ostavlja na internetu su kao predmeti od plastike za jednokratnu upotrebu – postoji ih na tone i teško ih se otarasiti. Kada korisnik umre, njegovo tijelo će početi polako da propada u sanduku ili će biti spaljeno u krematorijumu, ali šta će se dogoditi sa njegovim identitetom u digitalnom svijetu?

Svi profili na društvenim mrežama i drugim platformama će nastaviti da postoje još mnogo godina i tako ostati slobodni za razne vidove zloupotrebe. To ne mora da bude tako, ali samo pod uslovom da korisnik unaprijed organizuje svoju sajber sahranu.

Šta to tačno znači? Pa za početak potrebno je da sklopi ugovor sa odgovarajućim kompanijama koje se nazivaju digitalnim pogrebnicima, koji će se obavezati da nakon smrti korisnika sve njegove osjetljive podatke uklone sa interneta, naravno korišćenjem isključivo legalnih sredstava.

To znači da više ne morate da se uzdate u informatičko (ne)znanje vaših najbližih, već će se profesionalci pobrinuti da vaše želje budu ispunjene koliko god je to moguće.

Kompanija „Santa Cruise“ iz Seula se već neko vrijeme bavi ovim poslom. Oni su počeli kao PR agencija za poznate ličnosti, ali su u međuvremenu počeli da rade i na poboljšavanju reputacije običnih ljudi.

Danas su sajber sahrane samo jedan dio njihove ponude. Oni takođe nude uslugu pronalaženja i brisanja svih povjerljivih dokumenata, slika ili video-klipova koji su igrom slučaja završili na internetu. To je posebno značajno u današnjoj eri u kojoj hakeri i drugi zlonamjerni pojedinci redovno objavljuju privatne klipove poznatih ličnosti ili bivših partnera bez njihovog pristanka.

Ne sumnjamo da će većina ljudi uskoro imati svog digitalnog pogrebnika i to zbog mnogo banalnijih razloga od gore pomenutih. Mnogi od nas crvene kada čitaju svoje tvitove od prije nekoliko godina, a sama pomisao da će i naši unuci u budućnosti biti u prilici da vide naše duboke misli na ovoj platformi već sada izaziva jezu.

„Mi ne koristimo softvere da bismo uklonili podatke, već tražimo od društvenih mreža na kojima su objavljeni podaci da ih oni uklone. Teško je ukloniti sve podatke, ali do sada naša kompanija je uklonila 98 odsto materijala od preminulih klijenata sa interneta“, rekao je predsjednik kompanije koja se bavi digitalnim sahranama Kim Ho Jin.

Predsjednik ove kompanije savjetuje svima da na vrijeme obezbijede kompaniju koja će ukloniti podatke sa interneta jer postoji velika opasnost od krađe identiteta i podataka nakon smrti.

 

IZVOR-NEZAVISNE NOVINE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *