17:20 , субота , 21 јул 2018
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / SAMO 15 DEFEKTOLOGA U ŠKOLAMA U RS

SAMO 15 DEFEKTOLOGA U ŠKOLAMA U RS

U osnovnim školama u RS zaposleno je samo 15 defektologa, što je, kada se uzme u obzir broj djece s poteškoćama u razvoju, premalo i veliki problem za djecu s posebnim potrebama i njihove roditelje, upozoravaju stručnjaci. „Vrlo mali broj škola ima zaposlene defektologe.

20170820151203_439619

Na taj problem ukazuju i zaposleni u obrazovanju, ističući da bez obzira na napore koje ulažu, pitanje je da li je to u najboljem interesu svakog djeteta pojedinačno“, kazala je Nada Grahovac, ombudsman za djecu RS Istakla je da je broj djece s poteškoćama u razvoju u stalnom porastu te da je za razliku od 2012. godine, kada je evidentirano 3.007 djece, u 2015. godini taj broj povećan na 3.454, što, kako kaže, dodatno potvrđuje da broj angažovanih defektologa nije dovoljan da odgovori potrebi djece.

Prema njenim riječima, na osnovu Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, inkluzivno obrazovanje obezbjeđuje da djeca s poteškoćama u razvoju budu uključena u redovna odjeljenja, a sve u njihovom najboljem interesu, kako bi dostigli svoj puni potencijal. „Defektolozi imaju izuzetno važnu ulogu u stručnoj pomoći nastavnicima koji rade s djecom sa posebnim porebama, ali i drugim učenicima“, kazala je Grahovčeva. Dodala je da roditelji mališana iz ove kategorije često ukazuju na nedovoljan broj stručnjaka za rad s ovom djecom, a najčešće logopeda i defektologa.

„Vrijeme je najveći neprijatelj za ovu djecu, jer ako nisu u mogućnosti biti u tretmanu defektologa ili drugog stručnjaka u mjeri u kojoj je potrebno njihove šanse za uključivanje i postizanje maksimalno mogućih potencijala su sve manje“, kazala je Grahovčeva. U Ministarstvu prosvjete i kulture RS potvrdili su da je u osnovnim školama na području ovog entiteta zaposleno 15 defektologa. „Ministarstvo prosvjete i kulture RS u skladu sa zahtjevima škola odobrava angažovanje drugih stručnih radnika pored pedagoga, koji je obavezan u svakoj školi“, naglasili su u Ministarstvu.

 

Prema njihovim riječima, pored 15 defektologa u osnovnim školama u RS angažovano je i sedam logopeda i sedam socijalnih radnika. „Svi oni su obavezni da svim učenicima pruže neophodnu stručnu pomoć pa tako i učenicima sa smetnjama u razvoju“, kazali su u resornom ministarstvu. Roditelji djece s posebnim potrebama su ogorčeni i kažu da je broj defektologa u školama i više nego nedovoljan.

„Smatram da je broj od 15 defektologa u cijeloj RS alarmantan i da je to jedan od gorućih problema koji je neophodno rješavati što prije jer i naša djeca koja imaju smetnje u razvoju zaslužuju da se njihove mogućnosti maksimalno iskoriste i da im se pruži što bolje okruženje“, rekla je Snježana T., majka djevojčice s posebnim potrebama.

 

 

IZVOR-NEZAVISNE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *