20:56 , среда , 24 април 2019
Početna / BIH / SARAJEVO I ILIJAŠ PONOVO NAJZAGAĐENIJI

SARAJEVO I ILIJAŠ PONOVO NAJZAGAĐENIJI

Zagađenost vazduha u pojedinim gradovima Federacije BiH /FBiH/ jutros je veća nego juče, tako da svi građani mogu početi da osjećaju negativan uticaj na zdravlje, zbog čega je potrebno izbjegavati boravak na otvorenom, podaci su stranice „Zrak.ekoakcija“.


Među najzagađenijima gradovima u 7.00 časova bili su Sarajevo, gdje je izmjeren indeks kvaliteta vazduha 199 i Ilijaš 181, što je okarakterisano kao nezdrav vazduh.

Prema podacima „Zrak.ekoakcije“, nezdrav vazduh za osjetljive grupe izmjeren je u Zenici 140 i Goraždu 135.

Umjereno zagađen vazduh jutros je bio u Kaknju, dok je dobar bio u Tuzli, Lukavcu, Jajcu i Banovićima.

Zbog nezdravog vazduha moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta oboljenja kod osoba sa bolestima srca i disajnih organa.

Oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebalo bi da smanje produžena ili veća naprezanja tokom boravka na otvorenom.

Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje vazduha, zbog čega takve osobe treba da izbjegavaju boravak na otvorenom.

Vrijednost indeksa kvaliteta vazduha od nula do 50 je dobar, od 51 do 100 umjereno zagađen, dok je od 101 do 150 nezdrav za osjetljive grupe stanovništva.

Indeks kvaliteta vazduha kada pređe 150 označen je kao nezdrav i tada je moguća pojava pojačanih simptoma bolesti kod lica sa srčanim i disajnim tegobama, poput astme, dok bi svi ostali mogli početi da osjećaju negativan uticaj zagađenja na zdravlje.

 

Izvor: AGENCIJE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *