16:48 , субота , 18 август 2018
Početna / BIH / SAŠA STEVIĆ: HRABROST JE KLJUČ NAŠEG USPJEHA

SAŠA STEVIĆ: HRABROST JE KLJUČ NAŠEG USPJEHA

Bijeljina je oduvijek bila poznata kao grad koji je iznjedrio mnogo mladih talentovanih ljudi. Upravo ta nadarenost i sklonost ka nekoj vrsti umjetnosti jeste ono po čemu se određeni ljudi izdvajaju od drugih, a jedan od njih je svakako i naš sugrađanin, mladi modni dizajner Saša Stević.

sasanaslovna01

Saša je svoj talenat i ljubav prema modi i dizajniranju odjeće pokazivao još od djetinjstva crtajući skice ženskih komada odjeće, a mnogo godina kasnije svoju maštu preko papira i olovke pretvarao je u stvarnost, pa je tako već u srednjoj školi dizajnirao maturske haljine svojim drugaricama.

Ljubav prema dizajnu i želja za unapređenjem svojih znanja odvele su ga u Beograd, gdje je zajedno sa kolegom sa studija Markom stvorio brend MATES, koji je svojom jedinstvenom estetikom postao pravo osvježenje na našoj modnoj sceni. Već prvom kolekcijom i prvim izlaganjem brend MATES zauzeo je posebno mjesto u modnom svijetu Srbije i privukao veliku pažnju vodećih imena u modnom svijetu.

Tokom novogodišnjih praznika, Saša je boravio u rodnom gradu a njegovu posjetu Bijeljini iskoristili smo da mu postavimo nekoliko pitanja o dosadašnjim uspjesima, brendu MATES, kao i planovima za budućnost.

Kako je došlo do saradnje između vas dvojice i kako ste došli na ideju da osnujete brend?

Tokom zajedničkog rada na vježbama u toku studiranja shvatili smo da obojica želimo nešto da uradimo van fakulteta. Upravo smo iz tog razloga krenuli da radimo na prvoj kolekciji.

Obzirom da je rad u timu veliki izazov, imate li uvijek iste ideje ili su nekad različite?

Zapravo često imamo različite ideje ali obojica smatramo da su dvije glave pametnije od jedne te se samim tim trudimo da nađemo adekvatno rješenje.

Zaštitni znak njihovih kolekcija jesu svedeni krojevi i elementi neočekivanog, pa je tako svaka od njihovih kreacija upečatljiva na svoj način. Prva kolekcija „INK“ bila je inspirisana bajkom o Uspavanoj ljepotici sa dominantnim mračnim koloritom, kolekcijom „Sugarfree“ predstavili su modele pastelnih boja, dok su u trećoj kolekciji pod nazivom „Kveta“ koja je inspirisana češkom ilustratorkom Kvetom Pacovskom, dominantni oštri krojevi i efektne boje.

Može se reći da ste sada prepoznatljivi ali koliko je bilo teško doći do prilike da se vaši modeli prikažu i ko je prvi uočio vaš potencijal?

Ne mogu da kažem da je bilo lako ali uvjeren sam u to da će rad i trud biti zapaženi i da će na kraju ipak kvalitet doći do izražaja. Kada smo odlučili da krenemo u realizaciju prve kolekcije posavjetovali smo se sa profesorkom Ivanom Najdanović koja nam je u tom trenutku bila velika podrška.

Pored toga što su dosadašnje kolekcije pokupile samo pozitivne kritike, kao i nagrade, svaka od njih je drugačija od one prethodne i upečatljiva na svoj način, odakle crpiš inspiraciju za svoje kolekcije?

Inspiracija je nešto što doživljavam i upijam svuda oko sebe. Ne mogu se opredjeliti samo za jedan izvor, ali recimo da je to u najvećoj mjeri svakako žena.

Nakon predstavljanja svoje treće kolekcije „Kveta“ na Mercedes – Benz Fashion Week-u u Budimpešti, kao finalisti „Gobold ujra!“ takmičenja Saša Stević i Marko Ilijev, svoju novu kolekciju predstavili su domaćoj publici još u novembru na 38. Beogradskoj nedjelji mode.

Bili ste prvi predstavnici Srbije na mađarskom Fashion Week-u, kakav je to osjećaj i jeste li zadovoljni kako vas je prihvatila publika?

Nevjerovatan je osjećaj biti dio tako ogromne manifestacije. U Budimpešti smo zaista bili izvanredno prihvaćeni i apsolutno smo zadovoljni učestvovanjem i prezentacijom. Svakako je to nešto što nam mnogo znači i što će uticati na naš dalji rad.

Obzirom da ste Marko i ti mladi i izuzetno talentovani dizajneri, da li je bilo teško nametnuti se u svijetu mode, ponuditi nešto novo bez bojazni da možda neće biti prihvaćeno?

Nema mjesta strahu kada se bavite ovim poslom, ili bilo kojim drugim kreativnim. Zapravo mislim da je upravo ta hrabrost nešto što nas je dovelo do ovog mjesta na kome se sada nalazimo.

Kolekcija „Kveta“ imala je jako zapažen uspijeh kako u Srbiji tako i van njenih granica, potekla je od rada češke grafičke dizajnerke, Kvete Pacovske. Najveći uticaj vidljiv je u bojama i geometrijskim oblicima koje Kveta koristi, a koji su uticali na kolorit i siluete same kolekcije. Kolekcija govori o kontrastu između snažne muške forme i jarkih boja.

Da li je bio izazov pripremiti jednu takvu kolekciju i koliko dugo ste radili na njoj?

Zaista smo ozbiljno shvatili takmičenje u Budimpešti i dali smo sve od sebe da što bolje iskoristimo tu priliku da se prikažemo tamo.

Obzirom da su kreacije brenda MATES izlazile na naslovnicama prestižnih modnih časopisa, da li je neko od poznatih ličnosti ponio neku od vaših kreacija?

Naša ciljna grupa su žene sa stavom, samouvjerene. Očigledno da su se neke od javnih ličnosti pronašle u tome. Naše odjevne komade nose Nikolina Pišek, Nataša Bekvalac, Nevena Božović, Milica Todorović, Milica Pavlović, Marina Viskovič, MC Sajsi, Sara Jovanović…

Gdje se mogu kupiti vaši modeli?

Naši modeli se prodaju u P1 Concept Store-u u Beogradu u ulici Kralja Petra 75.

Jesi li zadovoljan dosadašnjim uspjehom i pozicioniranjem brenda na našem tržištu?

Naravno da sam zadovoljan, ipak smo mi prisutni tek dvije godine na modnoj sceni.

Sve dosadašanje kolekcije brenda MATES bazirane su na ženskim odjevnim komadima, da li možemo uskoro očekivati neku kolekciju za muškarce?

Često razmišljamo o tome ali nekako se još uvek ne upuštamo u to. Mislim da to još uvijek nije naša „šoljica čaja“.

Koji su ti dalji poslovni planovi?

Za sada imamo u planu prezentaciju nove kolekcije na kojoj trenutno radimo. Pored toga radimo na tome da proširimo tržište.

Sudeći po dosadašnjim uspjesima i predanosti poslu kojim se bavi, pred Sašom je svakako blistava budućnost. Vjerujemo da će posvećenost, inovativnost i dječačka zanesenost u poslu kojim se bavi ovog talentovanog mladića vinuti na vrh modne ljestvice i da njegov rad neće ostati neprimjećen ni van ovih prostora.

 

Izvor: Bijeljina Danas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *