15:22 , понедељак , 23 април 2018
Početna / BIH / SAVJET MINISTARA: SAČUVATI 5.200 RADNIH MJESTA U SISTEMU „AGROKORA“ U BIH

SAVJET MINISTARA: SAČUVATI 5.200 RADNIH MJESTA U SISTEMU „AGROKORA“ U BIH

Aktivnosti institucija BiH, dok iz Hrvatske ne dobiju sveobuhvatni plan aktivnosti za stabilizaciju stanja u „Agrokoru“, biće usmjerene na zaštitu interesa bh kompanija iz sistema „Agrokor“, njihovih zaposlenih radnika, dobavljača, kooperanata, manjinskih akcionara i domaćih kreditora, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.
SMSavjet ministara BiH, u skladu s postignutim dogovorom s predstavnicima hrvatske Vlade, očekuje dostavljanje tog plana za „Agrokor“ s detaljnom inventurom obaveza i dugovanja ovog koncerna, kao i planom za izmirenje i kontinuirano praćenje obaveza prema dobavljačima bez diskriminacije.
Nadležne institucije u BiH, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, provode opsežniju i kontinuiranu kontrolu finansijskih tokova između kompanija – kćerki „Agorokora“, uz zabranu rizičnih transakcija, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH koji je usvojio danas informaciju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa o krizi u „Agrokoru“ i poslovnim društvima te kompanije u BiH, s mogućim implikacijama na domaću ekonomiju.
Informacija Ministarstva, koja će biti upućena Parlamentarnoj skupštini BiH, sadrži zaključke više sastanaka predstavnika nadležnih institucija u BiH, resornih ministara zemalja regije i predstavnika Savjeta ministara BiH sa predstavnicima Vlade Hrvatske.
U „Agrokorovim“ kompanijama – kćerkama u BiH zaposleno je više od 5.200 radnika, aktivno je više od 1.300 dobavljača, a ova privredna društva imaju godišnji obrt od više od 500 miliona evra.
Prema dostupnim podacima, dugovanja dobavljačima „Agrokorovih“ kompanija u BiH na dan 31. decembar 2016. godine iznosila su 318 miliona KM, od čega 170 miliona KM domaćim dobavljačima.
U prva tri mjeseca 2017. godine dugovanja prema domaćim dobavljačima su smanjena na 131 milion KM, od čega je 74 miliona KM s dospijećem.
Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, firme „Agrokora“ u BiH nemaju dugovanja po osnovu PDV, zaključno s 30. martom, navodi se u saopštenju.
Savjet ministara BiH usvojio je danas svoj izvještaj o radu za 2016. godinu, u kojem se navodi da je BiH u prošloj godini imala najpozitivnije ekonomske parametre u odnosu na posljednju dekadu.

Izvor: RTRS

Foto: RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *