10:18 , четвртак , 21 јун 2018
Početna / BIH / SDA OBEZBIJEDILA VEĆINU ZA AKCIZE

SDA OBEZBIJEDILA VEĆINU ZA AKCIZE

Izmjene Zakona o akcizama i pratećih zakona, te zakon o osiguranju depozita u bankama BiH, koji su uslov za nastavak aranžmana BiH sa Međunarodnom monetarnim fondom (MMF), kako sada stvari stoje, u četvrtak će biti usvojeni u Predstavničkom domu Parlamenta BiH po hitnom postupku.

20170417214344_234620

Da bi se to dogodilo, potrebna su 22 glasa ako bude glasano u punom kapacitetu. Za zakon će glasati šest poslanika SNSD-a, po četiri HDZ-a BiH i SBB-a, a ako se šestorki poslanika SDA pridruže dvojica od četvorice odmetnutih iz te stranke, kao što je juče bilo izvjesno, zakoni će dobiti podršku. Jedan od te dvojice poslanika je Šemsudin Mehmedović, koji je ranije glasao protiv uvrštavanja ovih zakona u hitnu proceduru.

– Na sastanku sa rukovodstvom SDA dogovorili smo se da će zaključci koje sam predložio biti prihvaćeni i podržaću set zakona o akcizama, koji ima razvojnu komponentu i treba ga podržati – rekao je Mehmedović.

Za usvajanje zakona po hitnom postupku najvjerovatnije će glasati i Sadik Ahmetović, a neizvjesno je za šta će se odlučiti preostali članovi odmetnute četvorke Senad Šepić i Salko Sokolović.

Lider SDA Bakir Izetbegović smatra da će set zakona biti usvojen i da do sjednice može biti postignut dogovor sa četvorkom.

– Treba donijeti niz mjera koje će ublažiti posljedice uvođenja akciza posebno na poljoprivredu. U tom smislu smo mi postigli dogovor sa takozvanom četvorkom – kazao je Izetbegović komentarišući primjedbe zbog rasta akciza za 15 feninga po litru goriva.

Zamjenik šef Kluba poslanika SNSD-a u Parlamentu BiH Lazar Prodanović kaže da će podržati predložene zakone.

– Najveća odgovornost je na parlamentarnoj većini da obezbijedi dovoljan broj glasova da bi bile ispunjene obaveze iz Reformske agende. Teško je obezbijediti podršku kada ključni ministri iz Savjeta ministara čije stranke čine većinu imaju rezervu prema zakonima. Obećali su jedno u pismu namjere MMF-u, a govore drugo – kaže Prodanović.

Protiv ovih zakona sigurno će glasati sedam poslanika iz SDS-a i NDP-a, tri iz SDP-a, pet iz DF-a i Zaim Backović iz BPS-a, a moguće je da uzdržani budu Dijana Zelenika iz HDZ 1990 i Jasmin Emrić iz A-SDA.

I poslanik NDP-a Momčilo Novaković vjeruje da će zakoni vjerovatno biti usvojeni po hitnom postupku. Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić uvjeren je da će zakoni dobiti podršku poslanika, navodeći da će u Vašingtonu lobirati da BiH bude produžen rok da ne bi čekali na nastavak aranžmana sa MMF-om, s obzirom na to da su zakoni odavno trebalo da budu usvojeni. Bord direktora MMF-a ovih bi dana trebalo da razmatra nastavak aranžmana sa BiH vrijednog 1,1 milijardu KM.

Predstavnički dom Parlamenta BiH je 5. aprila odbio da pomenute zakone usvoji po hitnoj proceduri. Sada se pred poslanicima nalazi novi set zakona koji je 7. aprila u hitnoj proceduri usvojio Dom naroda Parlamenta BiH. Njih je dan ranije na hitnoj telefonskoj sjednici usvojio Savjet ministara.

Nema ucjena
Lideri HDZ-a BiH i SDA Dragan Čović i Bakir Izetbegović odbacili su navode da HDZ ucjenjuje SDA da će glasati za set zakona o akcizama ako SDA glasa za izmjene Izbornog zakona koje će Hrvati poslati u proceduru.

– Ne postoji ucjenjivanje, jedina ucjena koju HDZ stavlja na teret svima je da odluke donosimo odmah, a ne za šest ili 12 mjeseci – istakao je Čović.

Izetbegović je rekao da ucjena nema i da SDA i ne bi pristala na njih.

Očekivano glasanje

42 prisutna

22 za (6 SNSD, 4 HDZ BiH, 4 SBB, 8 SDA)

16 protiv (6 SDS, 1 NDP, 3 SDP, 5 DF, 1 BPS)

2 suzdržana (HDZ 1990 i A-SDA)

2 neizvjesna (SDA)

Glasanje na prošloj sjednici

39 prisutnih

19 za (5 SNSD, 6 SDA, 4 HDZ BiH, 4 SBB)

19 protiv (6 SDS, 1 NDP, 2 SDP, 5 DF, 1 BPS, 4 SDA)

1 suzdržan (A SDA)

3 nisu bila prisutna (SNSD, SDP i HDZ 1990)

IZVOR: GLASSRPSKE.COM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *