8:26 , уторак , 20 август 2019
Početna / BIJELJINA / SEMBERCI STRAHUJU OD POPLAVA I PORED NOVIH UTVRDA

SEMBERCI STRAHUJU OD POPLAVA I PORED NOVIH UTVRDA

“Vode Srpske” su u obnovu nasipa, kanala i uređenje rečnih vodotoka od prošle godine do sada u Semberiji uložile oko 7 miliona maraka.

17812

Projekte finansiraju iz vlastitog budžeta, kreditima Evropske investicione banke, Svetske banke, kao i iz Fonda solidarnosti RS.

Meštani priobalnog naselja u Janji, koji su proteklih godina pretrpeli ogromne štete od poplava, nadaju se da će nakon utvrđenja obale Drine sa 14.000 kubnih metara kamena biti sprečeno izlivanje vode. Za izgradnju obaloutvrde na Drini iz Fonda solidarnosti RS izdvojeno je 600.000 maraka.

– Strahujemo od svake jače kiše. Voda se podigne, poruši sve pred sobom. Vodena stihija uništi useve, poplavi kuće i pomoćne objekte. Sada bismo trebali biti sigurniji – kaže Janjarka Aiša Delić.

Nakon utvrđenja drinske obale u Janji, u dužini od 840 metara, sanacije obale Drine u Glavičicama i uređenja reke Lukavac na četiri lokaliteta, za šta je iz Fonda solidarnosti izdvojeno 850.000 maraka, „Vode Srpske“ ovih dana treba da potpiše ugovore za nastavak radova u koritu Lukavca i Drine na lokaciji Orlovo polje.

Projekti vredni oko tri miliona maraka trebalo bi da budu završeni do zime.

– Područje Semberije je jedno od najsloženijih hidromelioracionih sistema u RS i najugroženije u smislu od poplavnih rizika. Rekonstruisano je 26 kilometara savskog nasipa koji je sada u pouzdanom stanju. Ovo područje ugrožavaju i visok nivo podzemnih voda i brdske vode. Zato se moraju rekonstruisati majevički kanal, glavni odvodni kanal i kanal Dašnica, za šta je potrebno oko 20 miliona maraka. Glavni projekti su završeni, neophodno je uraditi eksproprijaciju i u toku iduće godine radovi bi mogli da budu završeni – kaže pomoćnik direktora za upravljanje vodama oblasnog rečnog sliva Save  JU “Vode Srpske” Slaviša Savić.

Iz kredita Svetske banke za izgradnju Drinskog nasipa, u dužini od 33 kilometra, obezbeđeno je 24 miliona maraka.

Nove pumpe

U narednih 15 dana biće potpisan ugovor sa španskom firmom koja će rekonstruisati 24 crpne stanice na Savi, koje održavaju oko 200 kilometara nasipa i kanala. Za ove namene obezbeđen je kredit Evropske investicione banke od 9,5 miliona evra.

U okviru ovog projekta biće rekonstruksione sve pumpe i ugrađeno 17 novih pumpnih agregata.

 

IZVOR-INFOBIJELJINA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *