15:07 , понедељак , 23 април 2018
Početna / BIJELJINA / SEMBERIJA: KOZJE MLIJEKO I SIR DONOSE DOBRU ZARADU

SEMBERIJA: KOZJE MLIJEKO I SIR DONOSE DOBRU ZARADU

Uzgoj koza na našim prostorima postaje sve popularnije, jer prodaja kozjeg sira, mlijeka i mesa može donijeti znatnu zaradu. Petočlana porodica Stojana Jankovića iz semberskog sela Ljeskovac živi od stada u kojem je stotinu koza i isto toliko jarića.

KOZA

O kvalitetu i djelotvornosti kozjih proizvoda saznao je iz literature i to ga je ponukalo da formira malu farmu.

Prije 11 godina Janković je stado ovaca zamijenio kozama i nije se pokajao. Tvrdi, kozarstvo je rentabilna stočarska grana, profitabilnija i od ovčarstva. Počeo je sa 20 koza, a danas je upetostručio broj životinja.

U stadu su domaće koze, križanci, alpske i sanske koze. Ispašom stada smanjujem troškove ishrane, a za zimu sijeno i žitarice proizvodim na vlastitom imanju – kaže ovaj domaćin.

Navodi da jarići imaju dobru cijenu, a da je kozje mlijeko jako traženo.

– Litar mlijeka košta od dvije do 2,5 marke. Ne nosim na pijacu, jer imam stalne kupce kojima mlijeko dostavljam kući. Kozije mlijeko je veoma zdravo. Naši stari su ga preporučivali plućnim bolesnicima. Koziji sir je veoma skup i tražen kao specijalitet u svetu – kaže Janković. Ističe da je proizvodnju unaprijedio novcima od Zavoda za zapošljavanje u okviru programa samozapošljavanja poljoprivrednika. Dobio je po tom osnovu 8.000 KM čime je nabavio opremu za farmu.

Kao registrovan poljoprivrednik, od resornog ministarstva Stojan godišnje dobije oko 1.000 KM podsticajnih sredstava, a zdravstveno osiguranje za sebe i porodicu obezbeđuje mjesečnim uplatama od oko 32 KM u Fond zdravstva.

Izvor: Blic.rs

FOTO: Blic.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *