4:09 , среда , 17 октобар 2018
Početna / BIH / SEMBERIJA NAJIZGLEDNIJA IZBJEGLIČKA RUTA KROZ BIH

SEMBERIJA NAJIZGLEDNIJA IZBJEGLIČKA RUTA KROZ BIH

Iako su mediji objavili da se već od danas može očekivati da prve izbjeglice stignu na granicu Bosne i Hercegovine, takvu informaciju je u izjavi za Vijesti.ba demantovao ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

Pojedini mediji naveli su da su u Savjetu ministara BiH zaključili da su dva najvjerovatnija mjesta gdje će izbjegli poklušati ući u BiH regije Trebinja i Višegrada.

prikaz (2)

Mektić za Vijesti.ba kaže da Trebinje nije realna ruta. On je mišljenja da, ukoliko dođe do priliva izbjeglica u BiH, to će se najvjerovatnije desiti na području Semberije.

Zajednička komisija za ljudska prava oba doma Parlamenta BiH danas je od Savjeta ministara BiH zatražila da Komisiji u roku od 10 dana dostavi kompletnu informaciju o izbjegličkoj krizi s posebnim osvrtom na BiH, na sbezbjedonosni i humanitarni aspekt.

Borislav Bojić, predsjedavajući Komisije kazao je da postoji velika mogućnost da do kraja ovog mjeseca izbjeglička kriza obuhvati i BiH.

Jović: U BiH će ući do 30.000 izbjeglica iz Sirije

U Bosni i Hercegovini, krajem ovog mjeseca, može se očekivati između 25.000 i 30.000 sirijskih izbjeglica. Ovu informaciju iznio je na današnjoj sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava oba doma Parlamentarne skupštine BiH Predrag Jović, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

On nije precizirao shodno kojim saznanjima se došlo do ovog podatka. Jović je ovo kazao u okviru rasprave o informaciji o izbjegličkoj krizi u regionu koja se našla na dnevnom redu današnje sjednice Komisije.

Iako su članovi Komisije pozdravili inicijativu da se danas razmatra ova tema, na kraju je, ipak, zaključeno, da će od Savjeta ministara biti zatražena kompletna informacija o do sada provedenim aktivnostima u vezi mogućeg dolaska sirijskih izbjeglica u BiH, te da će se onda o toj informaciji i raspravljati na ovoj Komisiji.

Izvor: nezavisne

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *