11:34 , понедељак , 18 фебруар 2019
Početna / BIH / ŠEŠELJ SE NIJE ODREKAO DRŽAVLJANSTVA BIH

ŠEŠELJ SE NIJE ODREKAO DRŽAVLJANSTVA BIH

Vojislav Šešelj se nije odrekao državljanstva Bosne i Hercegovine, a Ministarstvo civilnih poslova BiH nema podataka da mu je to državljanstvo oduzeto, javlja Kliks.ba.

11676

Kako navodi taj sarajevski sajt, Ministarstva civilnih poslova takođe je navelo da ne posjeduje evidenciju državljana BiH, već da evidencije posjeduju entiteti.

„Obaviještavamo vas da se prema našim podacima Vojislav Šešelj nije odrekao BiH državljanstva i nemamo podataka da mu je BiH državljanstvo oduzeto“, kažu iz tog ministarstva.

Kako objašnjavaju, državljaninom BiH smatra se osoba koja je na dan 6. aprila 1992. godine imala državljanstvo bivše SFRJ i prebivalište na teritoriji BiH.

„Nisu nam poznate činjenice o državljanstvu roditelja Vojislava Šešelja, a ni podaci o eventualnom njegovom prebivalištu na dan 6. aprila 1992. na teritoriji BiH“, kažu u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Javnosti je ipak poznato da porodica Šešelj potiče iz sela Zavala u opštini Ravno, koje pripada entitetu Federacija Bosne i Hercegovine.

Vojislav Šešelj je rođen 1954. godine u Sarajevu, a njegova porodica živjela je u sklopu stare željezničke stanice, jer je njegov otac Nikola bio kondukter u ŽTP-u Sarajevo.

U aktuelnom Zakonu o državljanstvu BiH, državljanstvo prestaje po sili zakona, odricanjem, otpustom, oduzimanjem i međunarodnim sporazumom.

Ako govorimo o prestanku po sili zakona onda to podrazumijeva da se državljanstvo BiH gubi dobrovoljnim sticanjem drugog državljanstva, „ukoliko se ne određuje drugačije bilateralnim sporazumom zaključenim između BiH i te države koji je odobrila Parlamentarna skupština u skladu s Ustavom“.

U ovom kontekstu, Vojislav Šešelj državljanin je Republike Srbije sa kojom BiH ima potpisan Ugovor o dvojnom državljanstvu tako da je moguće da ima i državljanstvo BiH i Srbije.

Podsjećamo, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da je Šešelju, prema ranijim odlukama visokih predstavnika, zabranjen ulazak u BiH.

„Ukoliko je Šešelj bosanski državljanin, on ima pravo da uđe u BiH, u suprotnom, odluka o zabrani ulaska je na snazi“, dodao je Incko.

Šešelj je nakon oslobađajuće presude Haškog suda izjavio kako planira da posjeti Sarajevo i Zagreb.

Izvor: Klix.ba

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *