15:38 , среда , 16 јануар 2019
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / SINDIKAT UPRAVE NA KORAK OD NAPUŠTANJA SSRS

SINDIKAT UPRAVE NA KORAK OD NAPUŠTANJA SSRS

Ukoliko se ne ispune naši zahtjevi za reformu Sindikata, koja je prijeko potrebna, Sindikat uprave će istupiti iz Saveza sindikata RS, istakao je juče Božo Marić, predsjednik Granskog sindikata uprave, dan nakon što je Ranka Mišić ponovo izabrana za liderku SSRS. Prije istupanja pokušaće da, kako kažu iz Sindikata uprave, reformišu Sindikat u onom pravcu u kojem bi trebalo da ide, a tu su i neke proceduralne stvari. Nezadovoljstvo je kulminiralo poslije šestog kongresa SSRS, održanog u utorak u Tesliću.

20170705171814_433413

„U narednom periodu upoznaćemo sve regije u RS i obaviti razgovor s našim članstvom, koje ćemo obavijestiti šta se dešavalo na kogresu i šta je naš prijedlog kako da izađemo iz ove situacije i plan za dalje djelovanje. Naravno, obavezni smo da sazovemo Skupštinu, čija je odluka za nas svetinja, održimo raspravu na svim organima i nakon toga će se sve konkretno znati“, rekao je Marić. Ukoliko dođe do izlaska, Savez sindikata RS, koji prema nekim procjenama broji između 50.000 i 60.000 članova, bi ostao bez ogromnog broja članova to jest njih 9.500 koji pripadaju upravi, a možda čak i više, jer je Marić najavio razgovore i sa drugim nezadovoljnim granama o njihovom istupanju. „Sindikat uprave ima svoj pravni subjektivitet i mi kao takvi imamo nezavisnost i samostalnost u radu tako da bismo nastavili sami“, govori Marić. Izlazak Sindikata uprave bi mogao imati i dalekosežnije posljedice jer im veoma malo nedostaje da postanu reprezentativni i na nivou RS, pa bi tako Ekonomskosocijalno vijeće RS u narednom periodu moglo dobiti još jednog člana pored SSRS, sindikata na čijem je čelu Obrad Belenzada i Vlade RS. „Mi smo reprezentativni sindikat na nivou grane, za reprezentativnost na niovu RS treba pet odsto od članstva i dvije grane najmanje.

Mi bismo se sigurno kretali ka tom cilju. Sindikat uprave i Sindikat medicinskih radnika na primjer mogu napraviti jednu uniju ili savez“, nagovijestio je Marić moguće korake. Ranka Mišić, nova stara predsjednica SSRS, kazala je juče kako nema nikakav komentar na čitavu priču, a na kongresu je istakla da je sve dosad radila u interesu radnika. Mišićeva je na izborima za predsjednika SSRS održanim u utorak dobila još jedan mandat i to četvrti.

Sindikat uprave  je napustio kongres te nije glasao, a Mišićeva je dobila najveći dio glasova od onih koji su ostali u sali. Kongresu je prisustvovalo 118 delegata. Mišićeva u Beogradu Ranka Mišić, liderka Saveza sindikata RS,  učestvuje u radu regionalne konferencije u Beogradu, koju organizuje Međunarodna organizacija rada. Tema ove konferencije je analiza rada ekonomskosocijalnih savjeta zemalja zapadnog Balkana.

 

IZVOR-NEZAVISNE NOVINE

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *