17:59 , петак , 24 мај 2019
Početna / BIH / SJEĆANJE NA STRADANJE HRISTOVO – PUT U VASKRENJE

SJEĆANJE NA STRADANJE HRISTOVO – PUT U VASKRENJE

pr

Zadatak svih hrišćana u svijetu jeste da pokušaju da minimalizuju stradanje oko njih, što je i jevanđeljsko načelo, poručio je večeras u Bijeljini profesor Bogoslovskog fakulteta u Beogradu Predrag Dragutinović.
„Minimalizovati stradanje moguće je tako što ćemo se truditi da stvaramo nove međuljudske odnose u kojima će se stradnje, koliko je to moguće, svesti na najmanju moguću meru. Treba da pokušamo svojim životom i stavom prema ljudima u stanju potrebe i onim stradalim koji nas okružuju, da na neki način to stradanje svedemo na najmanju moguću meru“, rekao je Dragutinović.

On je u okviru predavanja „Sjećanje na stradanje Hristovo-put u vaskrsenje“ rekao da se ova tema uklapa u atmosferu velikog posta u kojoj su trenutno Srpska pravoslavna crkva /SPC/ i njeni vjernici.

„Govoreći o stradanju Hristovom i putu ka vaskrsenju pokušavamo da se sa većim intenzitetom sjećamo događaja iz prošlosti, a koji su integrisani u naš pravoslavni hrišćanski identitet“, rekao je Dragutinović.

On je naglasio da o ovoj temi govori, prije svega, kako bi se uključio u nedjelju „krstopoklona“, u nedjelju velikog posta koja predstoji.

„Nedelja pred nama anticipira strasnu, odnosno poslednju sedmicu velikog posta, sedmicu u kojoj se sjećamo stradanja Hristovog, ali ova nedelja koja je pred nama je sa krstom kao sa centralnim simbolom i u pravoslavnim hramovima i u pravoslavnoj bogoslužbenoj praksi pravi povod da razmislimo o smislu krsta, o njegovoj ulozi u našim životima, o stradanju koje se vezuje za časni krst, o stradanju Hristovom koje se dogodilo za nas, o stradanju ljudi oko nas i nas samih“, kaže profesor Bogoslovskog fakulteta.

Dragutinović kaže da treba razmisliti o tome ima li stradanje smisao i kakav smisao može imati u vremenu i društvu gdje je stradanje nešto što se uvijek otklanja iz javnog života, nešto što ne priliči i treba minimizovati.

Velikoposni ciklus predavanja, uoči Vaskrsa, treću godinu zaredom organizuje Misijski fond Eparhije zvorničko-tuzlanske.

IZVOR: BIJELJINA DANAS.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *