9:13 , уторак , 26 март 2019
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / SJEDNICA ORGANIZACIONOG ODBORA ZA PROSLAVU DANA REPUBLIKE

SJEDNICA ORGANIZACIONOG ODBORA ZA PROSLAVU DANA REPUBLIKE

Prva sjednica Organizacionog odbora za proslavu Dana Republike Srpske biće održana danas u Banjaluci, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srpske.

Kako je najavljeno, sjednici će prisustvovati i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Odlukom tadašnje Skupštine srpskog naroda u BiH, Republika Srpska nastala je 9. januara 1992. godine u Sarajevu kao Republika srpskog naroda BiH. Ovaj datum se u Srpskoj obilježava kao Dan Republike.

U Republici Srpskoj je 25. septembra 2016. godine održan referendum o Danu Republike na kojem su građani ogromnom većinom odlučili da 9. januar i ubuduće bude obilježavan kao Dan Republike.

Odluku o raspisivanju referenduma usvojila je Narodna skupština 15. jula 2016. godine kao reagovanje na spornu odluku Ustavnog suda BiH iz novembra prethodne godine kada je ovaj sud, na osnovu apelacije Bakira Izetbegovića, preglasavanjem proglasio neustavnim obilježavanje 9. januara kao Dana Republike.

Narodna skupština usvojila je 25. oktobra 2016. godine po hitnom postupku Zakon o Danu Republike Srpske kojim je predviđeno da 9. januar bude obilježavan i da se praznuje kao sekularni praznik.

Izvor: Agencije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *