9:32 , понедељак , 25 јун 2018
Početna / BIH / SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA PS BiH BEZ POSLANIKA SNSD-A, SMIJENJEN JUSIĆ

SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA PS BiH BEZ POSLANIKA SNSD-A, SMIJENJEN JUSIĆ

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ponovo je održana bez poslanika SNSD-a.
predstavnicki-dom-psbih
„Sve dok tom skupštinskom domu predsjedava Šefik Džaferović nećemo prisustvovati sjednicama“, poručili su iz Kluba poslanika SNSD-a. Poslanici iz SDS-ovog kluba bili su prisutni i ,za razliku od prošle sjednice, glasali su o pojedinim tačkama dnevnog reda.
Nisu uspjeli spriječiti smjenu Seada Jusića sa pozicije zamjenika ministra odbrane BiH, kojeg grupa poslanika smatra krivim jer je dozvolio upotrebu i učešće dijela Oružanih snaga BiH na ceremoniji obilježavanja 9. januara – Dana Republike Srpske, u Banjaluci.
Kriza institucija BiH se nastavlja iako je splasnulo događanje u vezi sa jednostranim vaninstitucionalnim zahtjevom za reviziju odluke MSP iz 2007. godine. Kao odgovor na takve poteze poslanici SNSD-a u kontinuitetu ne prisustvuju sjednicama PD , uz obrazloženje da će tako činiti sve dok Predstavničkom domu predsjedava Šefik Džaferović.
Njegova ratna prošlost je previše opterećena sumnjama o umiješanosti u ratne zločine nad Srbima, tvrdi šef poslaničkog kluba SNSD Staša Košarac.
– SNSD i dalje zastupa jasan stav, a to je da nećemo prisustvovati sjednicama Predstavničkog doma sve dok im predsjedava Šefik Džaferović /SDA/, koga prati njegova ratna hipoteka. Džaferović ne može da predstavlja nas iz SNSD-a, jer ne želimo da vrijeđamo emocije mnogih naših ljudi koji su u proteklom ratu imali veoma tragične posljedice – rekao je Košarac novinarima.
Prisustvo današnjoj sjednici poslanici SDS-a pravdali su nastojanjem da ne učestvuju u, kako je kazao zamjenik predsjedavajućeg PD Mladen Bosić, rušenju dejtonskih institucija.
Sve u vezi s izmjenama Zakona o akcizama, kao uslovu za novi aranžaman s MMF-om, treba da izglasa koaliciona vlast na nivou BiH u kojoj je i SDS, rekao je Staša Košarac novinarima u skupštinskom holu, odgovarajući na prozivke Mladena Bosića.
– Građani Republike Srpske nisu izabrali SDS da vrši vlast u institucijama BiH. SDS je izabrao Izetbegović i to nije, kako kaže Mirko Šarović /SDS/, „briselska“, već „Bakirova koalicija“, rekao je Košarac, reagujući na današnje optužbe.
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije danas podržao smjenu ministarke odbrane BiH Marine Pendeš i njenog zamjenika Borisa Jerinića , ali je prihvatio smjenu zamjenika Seada Jusića, za šta je SDS direktno optužio SNSD-ove poslanike koji su svojim nedolaskom omogućili ovakav ishod.
Predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik Džaferović, zatražio je da nadležna parlamentarna komisija u skladu sa Kodeksom ponašanja poslanika i delegata u PS BiH razmotri neopravdane izostanke poslanika sa sjednica domova i kazni ih.
Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio je danas Prijedlog izmjene Zakona o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH koji je razmatran po hitnom postupku, a kojim se predviđa da postojeći model naplate RTV takse putem telekom operatera bude nastavljen do kraja godine.
Po hitnom postupku usvojeni su Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o radu u institucijama BiH i Prijedlog dopune Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

Izvor:RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *