10:07 , четвртак , 21 јун 2018
Početna / REGION / SKOPLJE: HAN U MISIJI UBJEĐIVANJA VMRO-DPMNE

SKOPLJE: HAN U MISIJI UBJEĐIVANJA VMRO-DPMNE

Evrokomesar za proširenje Johanes Han sastaće se u Skoplju sa predstavnicima političkih stranaka i nevladinih organizacija u pokušaju da okonča političku krizu u kojoj se ta država nalazi poslije decembarskih parlamentarnih izbora.

HANHanov dolazak u Skoplje treći je pokušaj međunarodne zajednice da ubijedi vladajući VMRO-DPMNE da vlast preda novoj većini koju predvode socijaldemokrate uz podršku tri albanske stranke.
Prije Hana, nastojanja Frederike Mogerini i šefa OEBS-a Lamberta Zanijera da utiču na rješavanje krize u Makedoniji okončani su bez rezultata.
Evrokomesar će se tokom dana sastati sa predstavnicima političkih stranaka koje čine novu većinu u parlamentu, kao i predstavnicima nevladinih organizacija.
Iako je najavljivano, Han se neće sastati sa predsjednikom Đorđem Ivanovim, koji se tek kasnije večeras vraća iz posjete Mađarskoj, kao ni sa predstavnicima organizacije „Zajedno za Makedoniju“, čije su pristalice za utorak najavile veliki miting podrške odluci makedonskog predsjednika da ne povjeri mandat za sastav nove vlade lideru opozicije Zoranu Zaevu.
Zaev je, uz podršku tri albanske političke stranke, sakupio potpise 67 od ukupno 120 poslanika u Sobranju, ali je Ivanov odbio da mu preda mandat, navodeći da je u program nove vlade uključena i platforma albanskih stranaka načinjena pod patronatom albanskog premijera Edija Rame.
Izvor: RTS/Agencije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *