5:07 , понедељак , 16 јул 2018
Početna / VIJESTI / SKRIVENI SIMPTOMI NEUROZE I KAKO IH PREPOZNATI I LIJEČITI

SKRIVENI SIMPTOMI NEUROZE I KAKO IH PREPOZNATI I LIJEČITI

Neuroza je blaži oblik psihičkog poremećaja koji je rezultat unutarpsihičkih konflikata osobe. On dovodi do niza simptoma i stanja karakterističnih za neurotičnu ličnost.

18829363325958d3cdd5513901847687_v4 big

Prvi simptomi neuroze su glavobolja, ubrzani puls, bolovi u stomaku, učestalo mokrenje, dakle, isti simptomi kao i kod bolesti srca, bešike i želuca. Dijagnostikom se utvrđuje da ti organi uopšte nisu oštećeni nego da je bolesnik oboleo od neuroze.

Neuroze mogu da se jave u svim uzrastima, ali su najčešće u zrelom dobu, tj. u periodu života kada postoji veći raskorak između želja, mogućnosti i zahteva sredine.

U detinjstvu i mladosti neuroze se retko javljaju, jer za realizaciju želja postoji dugačak vremenski period – često se čuje da se mladim osobama kaže: „Ceo život je pred tobom.“ Koliko god zvučalo kao fraza, toliko je istine u ovoj rečenici, jer ta vremenska dimenzija poništava prostor za pojavu neuroza.

U zrelim godinama, kada čovek „podvlači“ crtu i pravi bilans napravljenog i postignutog, dolazi do saznanja da je mnogo toga zauvek propušteno te da nema više vremena za realizaciju izbora. Saznanje o postojanju problema i nemogućnost rešavanja plodno su tlo za pojavu neuroza. Upravo tada se javljaju prvi simptomi.

Obolela osoba nije u mogućnosti da sama reši životni problem te je neophodno potražiti pomoć stručnjaka. Prva i osnovna stvar je to da oboleli prizna sebi kako postoji problem, a u saradnji sa stručnim licem problem treba nazvati pravim imenom. Sledeća faza je rešavanje problema.

Geštalt metoda (geštalt – celina na nemačkom) je samo jedna od onih koja je pokazala odlične rezultate. Ova metoda kombinuje niz terapija, tehnika, pristupa, igrica i sve je usredsređeno na trenutak, na sadašnjost, na „ovde i sada“. Na pacijenta se u potpunosti gleda kao na nedeljivu celinu i tako mu se i pristupa.

Izvor: b92

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *