5:57 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / SVIJET / SLOVAČKA PONOVO POTVRDILA DA SU NAMIRNICE ZA „NOVU EVROPU“ LOŠIJE NEGO ZA „STARU“

SLOVAČKA PONOVO POTVRDILA DA SU NAMIRNICE ZA „NOVU EVROPU“ LOŠIJE NEGO ZA „STARU“

Od 33 ista proizvoda kupljena u Slovačkoj i Austriji, čak 16 je bilo osetno lošijeg kvaliteta u verziji za slovačko tržištem nego za Zapad, pokazala je druga serija testova slovačke Državne veterinarske i prehrambene inspekcije u okviru borbe da „postkomunistička Evropa“ prestane da za nadnacionalne kompanije bude „tržište za škart robu“.

sir

„Proizvodi su prošli još gore negu u prvim testovima“, kazao je danas na zajedničkoj konferenciji za novinare u Bratislavi s ministarkom poljoprivrede Gabrijelom Matečnom, šef Državne veterinarske i prehrambene inspekcije Slovačke Jozef Bireš.

Testovi 16 namirnica su pokazali razlike koje utiču na kvalitet, manje razlike u 11 proizvoda, a svega šest namirnica bilo je isto i za tržište Zapada i za nove, „postkomunističke članice“ Evropske unije.

Ovog puta našla se i jedna namirnica koju Slovaci dobijaju u boljem kvalitetu od Austrijanaca iako je istog naziva i u istom pakovanju indijski orasi „Alesto“.

„Sproveli smo drugi krug testiranja 33 proizvoda tokom leta. Moram da kažem da su i ti testovi potvrdili različiti kvalitet namirnica i to kod čak polovine testiranih proizvoda. Prvo poredjenje namirnica obavili smo krajem prošle godine“, kazala je Matečna.

Osim indijskih oraha koji su kvalitetniji u slovačkoj verziji i šest namirnica i proizvoda u kojima je sastav isti, Slovacima se nudi pica s manje priloga, u suhomesnatim i ribljim preradjevinama se štedi na mesu, a više je aditiva i konzervansa.

„Kod šunke je to bio manji procenat mesa, a veći soli. Kod pice (slovački) potrošač dobio je manje fila, kod pića sirup glukoze i fruktoze umesto šećera, u siru ementaler za Slovake je dodat skrob, dok ga u siru za Austriju nema. Ponovo se potvrdilo da nadnacionalne kompanije dele potrošače u EU na dve kategorije“, kazala je Matečna.

Slovačka ministarka je danas upozorila nadnacionalne kompanije da u okviru jedinstvenog tržišta EU imaju obavezu da njihovi proizvodi istog naziva u istoj ambalaži budu istog kvaliteta na čitavoj teritoriji EU.

Slovačka, na inicijativu Višegradske grupe, organizuje 13. oktobra u Bratislavi evropski samit o duplim aršinima u kvalitetu namirnica i roba za bogate zapadne članice i istočne postkomunističke, na koji će doći svo četvoro premijera Višegradske grupe, predstavnici Evropske komisije i nadležni ministri zemalja članica EU.

„Slovački potrošači, kao i potrošači u drugim zemljama EU, imaju pravo na jednaki kvalitet roba koje se prodaju pod istim nazivom“, kazala je danas Matečna.

Evropka komisija je posle nekoliko godina ignorisanja priznala da problem postoji, a evrokomesarka pravde i zaštite potrošača, Čehinja Vjera Jourova obećala da će Komisija podsticati i finansirati pojedinačne testove zemalja i poredjenje kvaliteta.

EU će za borbu protiv duplih aršina i za to da istočna Evropa prestane da bude, kako upozoravaju njeni političari, „kanta za smeće Zapada“, izdvojiti dva miliona evra, ali za sada ne vidi potrebu da donosi neke nove propise i smernice ili menja zakone.

„Po našem pravnom tumačenju, radi se o nepoštenoj poslovnoj praksi, a već sada imamo instrumente da je kažnjavamo. Najbrže rešenje jeste preciziranje evropske legislative u oblasti borbe protiv nepoštene trgovinske prakse. Nacionalnim organima članica predaću metodologiju i ako budu išli od slučaja do slučaja, mislim da ćemo već naredne godine videti koliko se menjaju stvari“, kazala je Jourova sredinom septembra.

 

Izvor: BETA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *