5:54 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / BIH / SLUŽBENICI SIPA-e OPTUŽENI ZBOG ZLOUPOTREBE LIČNIH PODATAKA

SLUŽBENICI SIPA-e OPTUŽENI ZBOG ZLOUPOTREBE LIČNIH PODATAKA

Tužilaštvo BiH podiglo je optuženicu protiv tri službenika Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) koja su neovlašteno i protivzakonito koristili akt upućen ombudsmanu za ljudska prava, kao i lične podatke u provođenju disciplinskog postupka protiv zaposlene u SIPA-i.

Optužnica je podignuta protiv Jovana Ilića, te službenika SIPA-e u Tuzli Nebojše Krnojelca i Smajila Muhića, saopšteno je iz Agencije.

2016-01-25T162337Z_304686974_LR2EC1P19J3GX_RTRMADP_3_BOSNIA-ARREST-POLITICIAN

Rješenjem Agencije za državnu službu /ADS/ BiH je korištenje ličnih podataka državne službenice u disciplinskom postupku protiv nje ocijenjeno kao neosnovano, a na osnovu čega je i disciplinska komisija ADS-a donijela rješenje kojim je odbijen kao neosnovan zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka Agencije za istrage i zaštitu protiv službenice.

Optužene terete da su kao službena i odgovorna lica u institucijama BiH, bez pristanka pojedinca, protivno uslovima propisanim u zakonu, lične podatke koristili suprotno zakonom dozvoljenoj svrsi njihova prikupljanja, čime su počinili krivično djelo nedozvoljeno korištenje ličnih podataka.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

IZVOR-N1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *