0:32 , недеља , 19 август 2018
Početna / BIJELJINA / SOKAK U BIJELJINI NOSI IME POZNATE PJEVAČICE SOFKE NIKOLIĆ

SOKAK U BIJELJINI NOSI IME POZNATE PJEVAČICE SOFKE NIKOLIĆ

Ono što je ona bila za svoje vrijeme, rijetko koja pjevačica je uspjela da postigne ikada kasnije. Oko nje su se otimali muškarci, a nastupi u kafanama bili su posjećeniji od fudbalskih utakmica. Sofka Nikolić je mnogi kažu bila zvijezda predratne Jugoslavije.

31598

Rođena je 1907. godine u mestu Tabanovići kod Šapca. Kao mlada počinje da se bavi pjevanjem i za vrlo kratko vrijeme osvaja publiku širom zemlje. Pred beogradskom publikom je prvi put nastupila sa 20 godina u kafani „Bumskeler“. Zarađivala je neverovatnu sumu za veče, ali to nije bio jedini njen uspjeh.

Vrtoglava slava počela je upravo tada kada objavljuje i jedan od svojih najvećih hitova „Cojle Manojle“ i „Kolika je Jahorina planina“. Ponude su se rijeđale, nastupala je skoro svako veče i snimila nevjerovatnih 55 ploča za godinu i po. Njen glas se čuo i mnogim Evropskim zemljama- od Budimpešte, preko Beča i Berlina do Pariza.

Njen privatni život je bio mnogima zanimljiv. Novinari su je pratili u stopu. Firme su organizovano dolazile na njene nastupe i trošile do zadnje pare kako bi joj platili da pjeva čak i po 10 puta jednu te istu pjesmu. Fatalna je bila i za muškarce koji su se razvodili vjerujući da će biti sa njom. Sve je ipak krenulo nizbrdo kada joj je umrla ćerka 1936. godine. I sama je isticala da joj je to uništilo život.

Tada se povlači u Bijeljinu gde joj je živjela majka. Početkom šeste decenije prošlog vijeka se vraća u Beograd gde je nastupala u kafanama, ali to je bila samo blijeda sjenka one stare zvjezde. Umrla je u staračkom domu u Banji Koviljači 1982. godine, a jedan sokak u Bijeljini nosi njeno ime.

Biografsku knjigu o ovoj pevačici „Sofka – dert i suze kraljice narodne muzike“ napisao je istraživač predratne muzike Saša Spasojević.

Izvor: Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *