0:46 , недеља , 17 фебруар 2019
Početna / BIH / ŠPANIJA OBILJEŽAVA 400 GODINA OD SMRTI MIGELA DE SERVANTESA

ŠPANIJA OBILJEŽAVA 400 GODINA OD SMRTI MIGELA DE SERVANTESA

U Španiji će naredne sedmice raznim kulturnim manifestacijama biti obilježeno 400 godina od smrti španskog književnika Migela de Servantesa, saopštile su 20160417142128_365428 gradske vlasti u Madridu.

U cijeloj zemlji biće organizovano oko 300 kulturnih događaja, među kojima izložbe i tribine u čast velikom španskom piscu. Migel de Servantes Saavedra (Miguel de Cervantes Saavedra) rođen je 1547. godine u mjestu Alkala de Enares kod Madrida, ali je posljednje godine života proveo u madridskoj književnoj četvrti (Barrio de las Letras).

Servantes je sahranjen u tom dijelu grada u aprilu 1616. godine, u crkvi Svete Trojice, ali se ne zna tačno gdje, jer je crkva proširena i pored nje je sagrađen manastir. Servantes je u Španiji poznat i kao vojnik. Ranjen je u španskom ratu protiv Otomanskog carstva i nekoliko godina je proveo u zarobljeništvu u Alžiru, gdje su ga odveli turski gusari. Bio je pjesnik, dramaturg i prozni pisac. Smatra se najvećom figurom španske književnosti.

Svojim djelima, on pripada renesansi, baroku i Zlatnom vijeku španske književnosti. U svijetu je poznat kao autor prvog modernog romana, „Don Kihota“, koji je na srpski prvobitno preveden kao „Veleumni plemić Don Kihot od Manče“.

Migel de Servantes umro je 22. aprila 1616, dan prije drugog velikana svjetske književnosti Vilijama Šekspira (1564-1616) u Engleskoj.

IZVOR: NEZAVISNE NOVINE.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *