6:24 , уторак , 24 април 2018
Početna / BIH / SPAS ZA SRCE TRAŽE U TUZLI I BEOGRADU

SPAS ZA SRCE TRAŽE U TUZLI I BEOGRADU

Za liječenje u Srbiji i FBiH tokom prošle i u prva tri mjeseca ove godine iz kase Fonda zdravstvenog osiguranja RS izdvojeno je više od 23 miliona maraka, a bolesti srca bile su među najčešćim uzrocima zbog kojih su pacijenti iz Srpske išli u medicinske ustanove u Tuzli i Beogradu.

Da bi mogli biti liječeni ili operisani izvan RS, svi moraju proći određene procedure.

20170504104209_235891

– Prvo, referentna zdravstvena ustanova u Srpskoj – konzilijum ljekara, gdje je pacijent liječen daje prijedlog za liječenje izvan RS ako to ovdje nije moguće. Taj prijedlog potom sa neophodnom dokumentacijom dostavljaju Fondu. Njega razmatra nadležna komisija Fonda, a rješenje osiguraniku dostavlja na kućnu adresu ili lično u Fondu – objašnjavaju u ovoj ustanovi.

Osiguranicima kojima je odobreno liječenje izvan Srpske u ustanovama koje sa Fondom imaju ugovor, troškovi su finansirani u cijelosti, izuzev participacije koju plaćaju oni koji je nisu oslobođeni.

Najveći troškovi su za liječenje s druge strane Drine. Samo u prošloj godini za razne operacije i liječenja u bolnicama u Srbiji iz Fonda je izdvojeno više od 17 miliona, a u ovoj 3,8 miliona maraka.

Kada je u pitanju liječenje u FBiH, najviše pacijenata upućivano je u Tuzlu. Tako je tokom 2016. i do aprila 2017. godine, prema evidencijama Fonda, na liječenje u Centru za srce Tuzla utrošeno 2,2 miliona KM, i to za 200 pacijenata.

Koordinator invazivne dijagnostike u tuzlanskom „Centru za srce BH“ Erna Sejfulović kaže da im pacijenti iz Republike Srpske najčešće dolaze radi operativnih zahvata.

– Bajpasi i operacije valvula su uglavnom intervencije zbog kojih nam šalju pacijente iz Banjaluke i drugih bolnica u Srpskoj, jer smo najbliži centar koji to radi – ističe Sejfulovićeva.

Prema njenim riječima, u Tuzlu dolaze i pacijenti iz RS kojima su neophodne ugradnje stentova ili pejsmejkera, ali dosta rjeđe, jer te zahvate obavljaju i ljekari u Banjaluci.

– Ako je neki hitan i težak slučaj, šalju nam ga odmah kako ne bi putovao do Beograda, jer smo dosta bliži. Međutim, nisu to uvijek ni komplikovani slučajevi, jer često imamo pacijenata koji su sami tražili da budu ovdje hospitalizovani – objašnjava Sejfulovićeva.

Direktor bolnice u Trebinju Vaso Mijanović kaže da sa područja Hercegovine putem njihove bolnice godišnje na liječenje izvan RS bude upućeno oko 500 pacijenata. Najviše njih odlazi u Srbiju i FBiH.

– Ako nismo sposobni da napravimo naše referentne zdravstvene centre za bolesti srca, onda bi trebalo da uz privatno partnerstvo ili pomoć eminentnih ljekara iz Srbije razvijemo neke od tih procedura u bolnicama. Na taj način bismo izbjegli ogromne troškove za liječenje izvan RS – rekao je Mijanović i kao primjer za to naveo bolnicu u Nevesinju, u kojoj uspješno rade zahvate na želucu i jednjaku.

Ako za pacijente nema adekvatne ljekarske pomoći, na primjer, ni u Srbiji ili FBiH, osiguranici mogu dobiti šansu da se uz finansijsku pomoć Fonda zdravstva liječe u bolnicama u Italiji, Austriji, Njemačkoj ili Rusiji.

Fond zdravstva finansira 30 odsto troškova liječenja u inostranstvu, ali i više, u zavisnosti od mogućnosti, potreba drugih osiguranika, procjena uspješnosti liječenja, kao i drugih kriterijuma. Najčešće pomažu u finansiranju skupih operacija djece, pa ti zahtjevi i imaju prioritet.

 

IZVOR-GLASSRSPKE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *