5:39 , понедељак , 18 јун 2018
Početna / REGION / SPC: PATRIJARH NE BIRA PREMIJERA SRBIJE

SPC: PATRIJARH NE BIRA PREMIJERA SRBIJE

Beograd — Srpska pravoslavna crkva demantuje da lobira za pojedine političare. „To su zlonamerna podmetanja radi kompromitacije Crkve“, ističu u sedištu SPC.

2203571695936bc57dffdb861891336_v4_big

Patrijarh Irinej niti bilo ko iz vrha SPC nije na bilo koji način uključen u kadriranje u Vladi Srbije. Izbor premijera, kao i ministara, nije u delokrugu rada Crkve niti je u skladu sa njenom misijom. Cilj netačnih vesti o „protežiranju“ jednih, odnosno „opstrukciji“ drugih kandidata jeste nanošenje štete Srpskoj crkvi.

Ovako u Patrijaršiji SPC odgovaraju na spekulacije u javnosti o navodnom lobiranju patrijarha i pojedinih crkvenih velikodostojnika za određene političare viđene za premijersko mesto. U kabinetu poglavara Srpske crkve naglašavaju da se Njegova svetost ni na koji način nije bavio ovim pitanjem.

„To su zlonamerna podmetanja radi kompromitacije Crkve. Istine tu nema ni u tragovima“, ističu u sedištu Srpske crkve.

U Patrijaršiji navode da se Crkva bez svoje krivice našla u spekulacijama oko imena budućeg mandatara. Poslednjih nedelja u javnosti su se pojavile informacije da se vrh SPC navodno protivi izboru Ane Brnabić za premijera, kao i da se pojedini uticajni episkopi zajedno zalažu da ovo mesto pripadne aktuelnom šefu diplomatije Ivici Dačiću.

„Crkva niti hoće, niti može da se meša u izbor državnih funkcionera“, zaključuju u kabinetu patrijarha srpskog.

IZVOR: TANJUG

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *