7:56 , среда , 14 новембар 2018
Početna / BIH / SPECIFIČNA NOVČANICA: 1 KM NA EBAYU VRIJEDI 2.000 DOLARA

SPECIFIČNA NOVČANICA: 1 KM NA EBAYU VRIJEDI 2.000 DOLARA

eBay je najveća svjetska online prodavnica u kojoj možete pronaći sve od igle do lokomotive, a ukoliko u pretragu ukucate riječi poput Bosnia – možete pronaći nekolicinu interesantnih predmeta za koje ste možda zaboravili i da postoje.

20183

Naime, jednu papirnu konvertibilnu marku sa likom Ive Andrića korisnik na eBayu prodaje za nevjerovatnih 899 dolara. Korisnik je iz Zagreba, Hrvatska, a u opisu stoji da je prijenos 1 KM iz Zagreba do Sarajeva 7,5 dolara, što znači da za jednu KM morate izdvojiti 906.5 američkih dolara, javlja N1 televizija.

Ova novčanica je davno povučena iz upotrebe, a na sebi čak ima oznaku Specimen, ali njena vrijednost, uprkos tome, ne pada.

Novčanica potječe iz 1998. godine. Izdanje je predviđeno za Republiku Srpsku, a Ivo Andrić je napisano na ćiriličnom pismu. No, ako obratite pažnju, vidjet ćete da je napravljena slovna greška, te da umjesto „Ivo Andrić“ na ćirilici, piše „Ivo Andriđ“.

Novčanica je uvrštena u ministarski album Specimen. Prema sada dostupnim informacijama, ova novčanica se mogla naći isključivo u Kozarskoj Dubici (nekada Bosanskoj).

No, tu nije kraj. Postoje UNC novčanice ove serije koje nisu označene kao Specimen, tj. nemaju crveni žig na sebi. Njihova cijena je do 1.800 dolara zbog ekstremnije rijetkosti. Njen vlasnik također živi u Zagrebu.

Novčanica koja je bila povod za ove redove je na eBayu označena pod kategorijom UNC, što je skraćenica za uncirculated, što znači da nije bila u platežnom opticaju.

Oni koji još imaju sreću da posjeduju Ivu Andrića sa slovnom greškom možda mogu zaraditi pristojan novac kod kolekcionara.

Izvor: N1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *