21:17 , понедељак , 23 април 2018
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / SPECIJALCI MUP-A RS OSUĐENI NA 42 GODINE ZATVORA!

SPECIJALCI MUP-A RS OSUĐENI NA 42 GODINE ZATVORA!

Suspendovani specijalci MUP-a RS Vladan Malić (32), Goran Paraš (27) i Aleksandar Popović (29), te suvlasnik autokuće “Kvatro” Oleg Banda (30) proglašeni su krivim za filmsku pljačku 617.000 KM Unicredit banke.

pljacka

Za pljačku koja se desila na autoputu Banja Luka – Gradiška u septembru 2015. godine specijalci su osuđeni na ukupno 42 godine zatvora.

Malić, Paraš i Popović su dobili po 11 godina, od čega po 10 za razbojništvo i po dvije za nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja, što je objedinjeno na 11 godina, a Banda na ukupno devet godina robije.

Predsjedavajuća sudskog vijeća Olga Pantić, objasnila je da tužilaštvo nije dokazala organizovani kriminal, niti da je Malić bio organizator, uz tvrdnju da je počinjeno razbojništvo i to na „naročito težak način“.

Od olakšavajućih okolnosti istakla je da su mladi, ranije neosuđivani, a Malić je i otac dvoje djece.Obavezani su da vrate protivpravno stečenu imovinsku korist od 543.200 KM.

Suđenje ovoj grupi počelo je prije oko godinu dana.

Republičko javno tužilaštvo RS Malića je označilo kao organizatora, a ostale kao članove zločinačkog udruženja koji su 22. septembra prošle godine na auto putu Banjaluka – Gradiška Audijem A6 presreli kolonu vozila, koja je prevozila novac UniCredit banke. Pucajući iz automatskih pušaka i uz prijetnju “zoljom” razbojnici su natjerali obezbjeđenje da otvori tovarni prostor kombija iz koga su ukrali 616.548 KM, a tom prilikom ranjen je radnik “Sector securitya” Đurađ Bajić.

Tokom završnih riječi tužilac Živana Bajić je kazala da im se kao olakšavajuća okolnost ne može uzeti u obzir ranija neosuđivanost, jer drugačije nisu ni mogli stupiti u službu.

„U vrijeme izvršenja djela bili su pripadnici Specijalne jedinice MUP-a RS. Uživali su poseban autoritet i ugled kod građana, a koji su narušili. Takođe, narušili su ugled MUP-a RS, ali i RS“, podvukla je Bajić.

Branioci Malića, Paraša i Bande, advokatice Jadranka Ivanović i Jasminka Jovišević su tokom ranijih ročišta u više navrata ukazivale na brojne kontraverze kada je u pitanju obavljanje uviđaja nakon počinjenog djela, vještačenja, te transport i deponovanje dokaznog materijala. Popovića je u ovom predmetu zastupala advokat Aleksandra Metlić.

U završnoj riječi tražili su i potpuno odbacivanje optužbe, uz obrazloženje da se udruživanje u zločinačku organizaciju ne može odnositi na samo jedno krivično djelo, kao i da je postojao međunarodni element jer se radilo o prekograničnom prevozu novca, zbog čega jeovaj predmet stvarna nadležnost Suda BiH.

U decembru prošle godine sud je odbio sporazume o priznanju krivice koje su sa tužilaštvom sklopili optuženi. Optužena četvorka tada je pristala na ukupno 25 godina zatvora, i to Malić koji je optužen kao organizator zločinačkog udruženja na osam godina, Paraš i Popović na po šest, a Banda na pet godina.

IZVOR-MONDO.BA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *