7:52 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / BIH / SPRIJEČITI RAZDVAJANJE PORODICA I JAČATI HRANITELJSTVO

SPRIJEČITI RAZDVAJANJE PORODICA I JAČATI HRANITELJSTVO

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark rekao je danas u Sarajevu da bi u oblasti brige o djeci prioritet trebalo da bude sprečavanje razdvajanja porodica, kada god je to moguće.

VIGEMARK EVROPA
Vigemark je u obraćanju učesnicima konferencije, kojom se obilježava početak javne kampanje „Svako dijete treba porodicu“, rekao da bi Parlamentarna skupština BiH trebalo da donese odgovarajući zakon u ovoj oblasti.

„Zaštita i promocija prava djeteta jedan je od ciljeva EU i UN. To je srž naših zajedničkih vrijednosti“, poručio je Vigemark.

On je ukazao na to da je velika većina djece podvrgnuta brizi ustanova, iako nisu siročad i imaju oba roditelja.

„Previše ih je stambeno zbinuto od države jer su im roditelji siromašni, društveno isključeni i nisu u mogućnosti da obezbijede staranje nad djecom sa invaliditetom ili jednostavno nisu u stanju da vode računa o djeci, pa ih zanemaruju. Sva ta pitanja mogu biti riješena“, smatra Vigemark.

On je ponovio da je EU u BiH da pomogne njenim vlastima da obezbijede jednak pristup pravima i uslugama svim građanima.

Vigemark naglašava da bi trebalo da bude izbjegnuta institucionalizacija djece ispod tri godine, a da djeca sa invaliditetom ne bi trebalo da budu ostavljena starateljima na institucionalizaciju.

„Institucionalizacija bi trebalo da bude posljednje, a ne prvo rješenje i ne da bude najlakši način da se neko smjesti u instituciju. Zbog toga se moraju ojačiti i standardizovati alternative i sistemska rješenja koja će obezbijediti socijalne službe, kao i obrazovanje za djecu sa invaliditetom“, naveo je Vigemark i dodao da bi trebalo da budu istražene i druge opcije.

Predstavnik Unicefa u BiH Geta Narajan smatra da je ključna poruka današnjeg skupa važnost prevencije.

„Svakom djetetu je potrebna porodica i to je više od slogana današnjeg skupa. Smatramo to pozivom na akciju za sve nas. Treba svi zajedno da radimo na tome da se djeca nepotrebno ne odvajaju od svojih porodica“, naglasila je Narajanova.

Prema njenim riječima, potrebno je jačanje zdravstvenog, obrazovnog i sistema socijalne zaštite da bi djeca pod rizikom od odvajanja od porodica bila sačuvana od prolaska kroz to teško iskustvo.

„Moramo smanjiti zbrinjavanje te djece u ustanovama, jer znamo da to ne doprinosi dobrobiti i potpunom razvoju djeteta, posebno kada je riječ o djeci sa poteškoćama u razvoju ili djeci mlađoj od tri godine. Moramo i dalje ulagati u jačanje sitema hraniteljstva. Pozivam na još jači sitem hraniteljstva u BiH zato što će on imati značajan krajnji efekat na živote djece“, istakla je Narajanova.

Član Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH Maja Gasal Vražalica istakla je da je na današnjem skupu promovisan zakon o hraniteljstvu.

„BiH kao zemlja koja je potpisala konvenciju UN o pravima djeteta trebalo bi da učini da sva djeca u BiH imaju jednaka prava“, napomenula je Vražalica.

Zajednička komisija za ljudska prava i Unicef održavanjem današnje konferencije obilježili su pokretanje javne kampanje o poboljšanju statusa djece bez roditeljskog staranja pod motom „Svako dijete treba porodicu“.

Na ovom skupu su se, osim predstavnika Unicefa, EU i Parlamentarne skupštine BiH, okupili svi relevantni akteri u oblasti dječije zaštite u BiH da bi ukazali na problematiku djece bez roditeljskog staranja.

Kampanja je dio projekta pod nazivom „Transformacija institucija za zbrinjavanje djece i prevencija razdvajanja porodica“, koji u BiH realizuje Unicef od 2016. do 2018. godine, a finansira EU.

Cilj projekta je da obezbijedi da djeca bez roditeljskog staranja, ona koja su pred rizikom od razdvajanja od porodice, kao i mališani sa poteškoćama u razvoju uživaju jednaka prava i položaj kao i sva druga u BiH.

 

Izvor: Agencije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *