4:45 , недеља , 22 април 2018
Početna / REGION / „SRBIJA I KINA IMAJU SPECIJALNE VEZE“

„SRBIJA I KINA IMAJU SPECIJALNE VEZE“

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom i premijerom Li Kećijangom.

tanjugggU tim razgovorima istaknuto je međusobno razumijevanje i uvažavanje sa jasnom porukom da je Srbija Kini jedan od najvažnijih i najbliskijih strateških partnera.

U prilog tome govori i iskazana spremnost predsjednika Kine da radi dalje na učvršćivanje odnosa i strateškog partnerstva dvije zemalje uz uverenje da će Srbija pod rukovodstvom izabranog predsjednika Aleksandra Vučića ekonomski i politički još brže napredovati.
Vučić je rekao da je počastvovan mogućnošću da prisustvuje Forumu „Pojas i put za međunarodnu saradnju“ i što je saradnjom sa Kinom Srbija uspjela da uradi mnogo. Obavijestio je kineskog predsjednika o rezultatima rada Željezare Smederevo i zahvalio mu se na pomoći oko realizacije tog sporazuma sa kompanijom Hestil.
– Našu putnu infrastrukturu smo razvili u posljednje dvije godine više nego u posljednjih 60, i to bez vaše pomoći nikada ne bismo uspjeli. Podržavamo politiku jedne Kine i uvijek možete da računate na Srbiju kao na svog velikog prijatelja – kazao je Vučić.
Predsjednik Kine se zahvalio na konkretnim prijedlozima za nove vidove saradnje sa Srbijom, naročito iz oblasti poljoprivrede, avio saobraćaja i energetike, istakavši da infrastrukturni projekti imaju prioritet u saradnji.
O uspostavljanju direktne avio-linije Vučić je razgovarao i sa premijerom Li Kećijangom, ali i o nastavku rada i funkcionisanja RTB Bor.
– Mnoge druge zemlje primjećuju da Srbija i Kina imaju specijalne veze i žele da dostignu taj nivo u svojim odnosima – istakao je premijer Li.

Izvor: Sputnjik

Foto: Tanjug

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *