16:58 , понедељак , 22 април 2019
Početna / REGION / SRBIJA: PONOVO NA GLASANJE 18.000 BIRAČA- PONIŠTENI IZBORI NA 15 BIRALIŠTA

SRBIJA: PONOVO NA GLASANJE 18.000 BIRAČA- PONIŠTENI IZBORI NA 15 BIRALIŠTA

Republička izborna komisija počela je sinoć sjednicu o spornim biračkim mjestima na kojima je bilo teških grešaka i koja nisu ušla u verifikaciju. Takvih biračkih odbora je ukupno 163, od kojih su na 15 ranije u srijedu poništeni izbori na osnovu prigovora, dok se RIK izjašnjava o preostalih 148.

izborni listici

Izbori će biti poništeni na 15 biračkih mjesta, a na tim mjestima upisano je više od 18.000 birača.

U dosadašnjem toku sjednice, koja je počela sinoć oko 22.30 sati, RIK se izjasnio o 59 biračkih mjesta, od kojih je u 46 slučajeva verifikovao izborne rezultate, za 12 njih se odlučio na ponovno prebrojavanje glasova, dok je rezultate sa jednog biračkog mjesta anulirao.

Preostalo je da se izjasni o 89 biračkih mjesta sa teškom greškom.

Očekuje se da ponovno prebrojavanje glasova za biračka mjesta za koja to RIK odluči.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević pojasnio je na početku sednice RIK-a da se odlučuje na koji način će glasovi sa tih biračkih mesta biti vraćeni u bazu.

Za to, kako je istakao, postoje dva načina – da se glasanje anulira ili da se zapisnici, tamo gdje je moguće, gdje je zapisnik validan i postoje greške koje se mogu ispraviti, vrati nazad u bazu sa brojevima.

Izbori poništeni na 15 mjesta

Nakon odluke da se ponište izbori na dva biračka mesta u Vranju i Јagodini, RIK je odlučio da budu poništeni rezultati izbora na još 13 mjesta – dva u Beogradu, pet u Nišu, na još po jednom u Vranju i Јagodini i po jednom u Užicu, Kladovu, Bačkoj Topoli i Sremskim Karlovcima.

Republička izborna komisija odlučuje o spornim biračkim mjestima, na kojima je bilo teških grešaka i koja nisu ušla u verifikaciju.

U pitanju je odlučivanje o logičko-računskim greškama u zapisnicama o radu biračkih odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor narodnih poslanika.

Članovi RIK-a se izjašnjavaju o svakom pojedinačnom biračkom mjestu, tako da se očekuje da sjednica potraje do ranih jutarnjih sati.

Republička izborna komisija je, do sada, naložila da se ponovo prebroje listići iz džakova sa 12 biračkih mesta, a anulirani su rezultati sa biračkog mesta broj 70 u Smederevu. Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević pojasnio je da RIK  odlučuje na koji način će glasovi sa tih biračkih mjesta biti vraćeni u bazu.

Za to, kako je istakao, postoje dva načina – da se glasanje anulira ili da se zapisnici, tamo gde je moguće, gde je zapisnik validan i postoje greške koje se mogu ispraviti, vrati nazad u bazu sa brojevi.

Kako saznaje „Blic“, u četvrtak uveče u 20 časova neće biti proglašeni konačni rezutlati izbora, jer je pitanje šta će biti sa još 164 biračka mjesta gdje su primećene manje ili veće nepravilnosti.

IZVOR-RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *