18:04 , субота , 17 август 2019
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / SRPSKA DOBILA NOVA MINISTARSTVA

SRPSKA DOBILA NOVA MINISTARSTVA

Usvajanjem Zakona o republičkoj upravi po hitnom postupku okončana je prva posebna sjednica Narodne skupština Republike Srpske.

Zakonom o republičkoj upravi mijenja se organizacija i djelokrug rada određenih ministarstava, te se osnivaju Ministarstvo privrede i preduzetništva, Ministarstvo energetike i rudarstva, Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Pored navedenog, kao samostalna republička upravna organizacija osniva se Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije, koji preuzima poslove Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica, a koje prestaje da radi.

Za ovaj prijedlog glasala su 53 poslanika.

Ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić rekla je da se ovim prijedlogom zakona mijenja organizacija i oblast rada određenih ministarstava u cilju funkcionalnije organizacije prilagođene savremenim kretanjima.

– Kao samostalna republička upravna organizacija osniva se republički sekretarijat za raseljena lica i migracije, koji preuzima poslove Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica, koje prestaje sa radom – istakla je Rešićeva.

Tokom rasprave, poslanik PDP-a Јelena Trivić rekla je da smatra da nadležnosti Ministarstva za trgovinu i turizam treba da se dodaju budućem ministarstvu privrede, te da se formira ministarstvo za demografiju s ciljem rješavanja demografskih pitanja u Republici Srpskoj.

Poslanik SNSD-a Miroslav Vujičić smatra da je ovaj zakon dobro rješenje, te da treba postojati Ministarstvo trgovine i turizma jer je turizam razvojna šansa za sarajevsko-romanijsku i hercegovačku regiju.

Poslanik SP-a Maksim Skoko smatra da ovo zakonsko rješenje treba pozdraviti, a posebno osnivanje ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

Poslanici su izabrali i Nebojšu Zgonjanina za generalnog sekretara Skupštine.

Izabrani su i članovi radnih tijela najviše zakonodavne institucije.

 

IZVOR-RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *