12:47 , петак , 20 јул 2018
Početna / BIH / SRPSKA OBILJEŽAVA DAN REPUBLIKE

SRPSKA OBILJEŽAVA DAN REPUBLIKE

Danas je 9. januar – dan Republike Srpske i njen 24. rođendan!

Povodom Dana Republike u Banjaluci je juče održana i sjednica Senata Republike Srpske, položeni su vijenci na spomenike poginulim borcimau svim gradovima i opštinama Republike Srpske, a dodjeljeno i 20 odlikovanja.

dan-republike

U Bijeljini su tim povodom položeni vijenci na spomenik borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Vijence su položile delegacije Narodne skupštine Republike Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Boračke organizacije, srpski predstavnici u parlamentu BiH, predstavnici porodica poginulih, Gradske uprave, Oružanih snaga BiH, kao i delegacija gradskih privrednika.

Tom prilikom, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, rekao je da je dan stvaranja Republike veliki dan za Srpsku, kao što je veliki dan za svaku drugu državu.

Centralna proslava Dana Republike Srpske i svečana akademija pod nazivom „Zavjet slobodi“, biće održani danas u sportskoj hali „Borik“ u Banjaluci, u 13 časova. Dolazak u Banjaluku potvrdili su srpski patrijarh Irinej, premijer Srbije Aleksandar Vučić i ministri iz Vlade Srbije.

Predsjednik RS Milorad Dodik u 15 časova, u Administrativnom centru Vlade RS, organizuje tradicionalne prijeme za predstavnike zakonodavnih, izvršnih i pravosudnih organa i institucija RS, predstavnike RS u zajedničkim institucijama BiH, predstavnike vjerskih zajednica, zaposlene u oblasti nauke i kulture, privrednike, predstavnike boračkih organizacija, sportiste, studente, nagrađene učenike i medije.

Dodik je izjavio da se Dan Republike – 9. januar slavi kao dokaz njenog jačanja i opredeljenja za njeno postojanje.

Građani u preko 30 gradova i opština u Republici Srpskoj poslali su oko 10.000 razglednica sa porukama visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku i Ustavnom sudu BiH. Svi su jednoglasni u poruci da ćemo Srpsku i dalje slaviti.

Dan Republike Srpske ove godine obilježava se, nakon što je Ustavni sud BiH donio odluku da je neustavan dio Zakona o praznicima Srpske koji propisuje da se taj praznik proslavlja 9. januara. Zvaničnici Republike Srpske odbacilu su odluku Ustavnog suda, poručivši da će Srpska nastaviti da slavi svoj rođendan.

Srpska je osnovana 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH. Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstutitivni status. Položaj i ovlaštenja Republike Srpske potvrđeni su u Dejtonu 1995. godine, kada je ona ustanovljena kao jedan od dva entiteta koji sačinjavaju BiH.

Svim građanima Republike Srpske portal Bijeljina danas čestita 9. januar, Dan Republike.

Izvor: Bijeljina Danas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *