11:27 , понедељак , 18 фебруар 2019
Početna / BIH / SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA SUTRA PROSLAVLJA BLAGOVIJESTI

SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA SUTRA PROSLAVLJA BLAGOVIJESTI

Srpska pravoslavna crkva sutra proslavlja praznik Blagovijesti, u pomen na događaj kada je Arhanđeo Gavrilo javio Prečistoj Djevici Mariji da će roditi sina kojem će dati ime Isus.

download (1)

Pola godine pošto je prvosvešteniku Zahariji projavio da će u dubokoj starosti dobiti sina koji će biti Gospodnji Preteča /Sveti Jovan Krstitelj/, Arhanđeo Gavrilo javio se Prečistoj Djevici Mariji u Nazaretu, pozdravivši je riječima: “Raduj se, blagodatna! Gospod je s tobom, blagoslovena si ti među ženama”!

Začuđenoj i uplašenoj Djevici Mariji Arhanđeo objašnjava neobičan pozdrav: “Ne boj se, Marija, jer si našla blagodat u Boga! I evo začećeš i rodićeš sina i nadjenućeš mu ime Isus. On će biti veliki i nazvaće se Sin Višnjega i daće mu Gospod Bog presto Davida, oca NJegovog. I carevaće nad domom Jakovljevim vavijek i carstvu NJegovom neće biti kraja”.

Na Marijino pitanje kako će to biti kada ona ne zna za muža, Arhanđeo Gavrilo odgovara: “Duh Sveti doći će na tebe i sila Višnjega osjeniće te. Zato i ono što će se roditi biće sveto i nazvaće se Sin Božji”.

Blagovijesti spadaju u red Bogorodičnih praznika, u crkvenom kalendaru je označen crvenim slovom i nepokretan je.

IZVOR: ATV.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *