9:53 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / BIH / SRPSKA SAMOODRŽIVA, BiH ĆE SE RASPASTI

SRPSKA SAMOODRŽIVA, BiH ĆE SE RASPASTI

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da je Republika Srpska samoodrživa i naglasio da će se BiH raspasti jer je to kreacija koja ne može da uspije.

dodik
Dodik je sinoć  istakao da u BiH nema dogovora, niti uvažavanja bazičnih interesa dva entiteta i tri konstitutivna naroda, zbog čega je ona propala zemlja.

On je poručio da se u BiH moraju uvažavati bazični interesi svih i da Sarajevo prestane da umišlja da oni mogu svima da nametnu sve.

Dodik je rekao da Republika Srpska mora da učestvuje u odlučivanju na nivou BiH i da ne može niko u ime nje da kaže bilo koji stav koji bi bio amanet ili nešto obavezujuće.

On je naglasio da se izjavama bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića i turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana o ostavljanju BiH u amanet Turskoj stalno iznova skrnavi priča o BiH sastavljenoj od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, jer se njima ta priča ne dopada.

On je naglasio da je Bakir Izetbegović trebalo da kaže da govori u ime Bošnjaka, odnosno da je nekadašnji lider Bošnjaka Alija Izetbegović rekao da ostavlja u amanet politička prava Bošnjaka u BiH, nakon čega ne bi bilo potrebe za komentarisanjem.

„Ali, ako kaže da ostavlja Bosnu, postavlja se pitanje koju Bosnu? Alija Izetbegović nikad nije vladao BiH, nikada nije bio suveren na prostoru cijele BiH, već je bio lažno predstavljen u Dejtonskom mirovnom sporazumu kao neki predsjednik BiH“, istakao je Dodik.

On je dodao da su to uradili stranci, da bi oprali svoje obraze jer su ranije primili BiH u UN, iako je Republika BiH ukinuta 1994. godine formiranjem Skupštine muslimansko-hrvatske federacije.

„Ono što piše u Ustavu jeste da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri naroda. Mogu da dosadim kome god hoćete sa tom tvrdnjom, ali ona je takva. Ako je nešto od nečega sastavljeno, mora da se uvažava to od čega je sastavljeno“, poručio je Dodik.

To znači, naglasio je predsjednik Srpske, da je Republika Srpska unijela svoju teritoriju, svoju izvršnu vlast, svoj narod u tu priču koja se zove BiH, gdje je predviđeno da Republika Srpska učestvuje u odlučivanju na nivou BiH i ne može niko u ime nje da kaže bilo koji stav koji bi bio amanet ili bilo šta drugo obavezujuće u tom pogledu.

Dodik je naglasio da je za njega Ustav Republike Srpske neprikosnoven i da u Srpskoj postoji vlast koja je podijeljena između zakonodavne, koju prezentuje parlament, izvršne, koju predstavljaju Vlada i predsjednik Republike, i sudske vlasti, te da su to tri nezavisne institucije.

„U okviru mojih ustavnih ovlaštenja, pokušavam da obavim svoj posao u najboljem interesu za ovaj narod“, poručio je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da BiH nije suverena zemlja jer je pod upravom stranaca i da radi toga ona ne može uspjeti.

„Na nivou BiH nijedna ekonomska mjera nije usvojena. BiH nema suverenu monetarnu vlast, ne može se baviti ekonomskim pitanjima, a da nema centralnu banku koja može pratiti ekonomska zbivanja“, naveo je Dodik i dodao da je Centralna banka BiH u funkciji i pod upravom stranaca.

On je naglasio da Republika Srpska nema koristi od BiH u bilo kom pogledu.

„Da ima pameti u Bosni, rekli bi da ovo sada ne funkcioniše i da nas postojeći politički sistem gura u siromaštvo“, rekao je Dodik, navodeći da je bilo realno da Srpska i Herceg-Bosna budu nezavisne države i da Bošnjaci imaju Bosnu organizovanu na dijelu teritorije koja im sada pripada.

Govoreći odnosima sa Rusijom, Dodik je naglasio da Rusija nikad nije odustala od politike poštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i teritorijalnog integriteta BiH.

„Rusija je zemlja kojoj moramo da budemo zahvalni. Ona ovdje zastupa sprovođenje međunarodnog ugovora, odnosno Dejtonskog sporazuma“, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je podsjetio da se Rusija na međunarodnom planu, kao član Savjeta za provođenje mira u BiH, uvijek zalagala da se poštuje ne duh, nego slovo Dejtona.

On je dodao da je kao predsjednik Republike ponosan što je imao i što će imati prilika da se sretne sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

„To mi je čast, jer je riječ o čovjeku kojeg neki smatraju prvim najmoćnijim u svijetu. Ko bi propustio priliku da se sretne sa Putinom da bi neko tamo u nekoj kancelariji u Stejt departmentu u Vašingtonu bio srećan zbog toga“, upitao je Dodik.

Ako su sada Amerikanci ponovo odlučili da im Rusi ne valjaju, ako su natjerali EU da uvede sankcije Rusiji i ako se traži od BiH da se svrsta na jednu ili drugu stranu, da se odbaci jedna strana da bi se favorizovala druga, onda, kaže Dodik, to znači da, ukoliko to prihvatite, niste svoji, niste oni koji suvereno vladaju.

„Mi nismo takvi i možda je to nekada korisno, a nekada nije. Srpska nikada nije podlegla pričama o tome kako su Rusi loši momci samo zato što to neko misli tako na Zapadu“, rekao je predsjednik Srpske, dodavši da je na Zapadu očigledna opšta antiruska euforija.

Dodik je podsjetio da je Srpska rekla da neće podržati sankcije koje Zapad uvodi Rusiji.

„Mi smo u Srpskoj rekli nećemo te sankcije. Sarajevo je htjelo, muslimani, pa i Hrvati u BiH su htjeli sankcije prema Rusiji, ali mi iz Republike Srpske nismo dali svoju saglasnost i BiH nije mogla da uvede sankcije, tako neće otići ni u NATO dok je naša volja neutralnost“, rekao je Dodik.

On je naveo da poštuje SAD, ističući da je malo ljudi na svijetu prisutno na političkoj sceni da ne uvažava snagu i moć te zemlje.

 

Izvor: Agencija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *