9:54 , четвртак , 18 јул 2019
Početna / VIJESTI / ŠTA JE, KAKO RADI PERISKOP KAMERA – BUDUĆNOST TELEFONA

ŠTA JE, KAKO RADI PERISKOP KAMERA – BUDUĆNOST TELEFONA

Novi tip kamere na mobilnim telefonima izmeniće mobilnu fotografiju značajno, a saznajte kako i pomoću koje tehnologije.

 

oznor

Danas su telefoni s više kamera postali norma mobilne fotografije. Optički zumzamućivanje pozadinebolje izoštravanje slikeširi kadar ili jednostavno bolji kvalitet fotografije se na mobilnim telefonima, koji su ograničeni prostorom, postiže drugom, trećom ili čak četvrtom kamerom u nizu, uz glavnu.

Iako se broj kamera povećava njihova baza – način izrade – se ne menja. Kamere za mobilne telefone prave se na utvrđen, tradicionalan način i dalje, optimizovane tako da stanu u telo mobilnog telefona. Ova činjenica utiče na ograničenu žižnu daljinu, odnosno rastojanje između senzora kamere i sočiva, što kao rezultat ima i činjenicu da najveći broj mobilnih kamera nema sposobnost optičkog zumiranja iznad 2x ili 3x.

Nova vrsta mobilnih kamera zove se periskop kamera i donekle popravlja situaciju zahvaljujući osobini da prelama svetlost pod uglom od 90 stepeni. Ovakav sistem kamere razvodi svetlost po dužini telefona, ne po debljini, što znači da telefoni mogu da dobiju unapređenu optiku bez povećavanja debljine uređaja. Takođe, prizma, koja se nalazi u sklopu periskop kamere i prelama svetlost pod pravim uglom omogućava korišćenje i za optičku stabilizaciju, koja je vrlo bitna prilikom fotografisanja u noćnim uslovima i tokom video snimanja.

Zahvaljujući ovakvoj karakteristici nove kamere mogu da imaju žižnu daljinu od 160 milimetara, što neki proizvođači telefona reklamiraju kao mogućnost 10x optičkog zumiranja.

Periskop kamere nisu potpuna novost, jer se već koriste u okviru različitih modela fotoaparata “uperi i slikaj“, namenjenih masovnom korišćenju. Ovi fotoaparati zadržavaju optiku unutar kamere i ne izvlače se, što doprinosi dugotrajnosti kamere.

Ono što je važno jeste da ćemo svedočiti najavljenoj revoluciji u okviru mobilne fotografije na premijeri Huawei P30 Pro telefona, koji će biti prvi komercijalno dostupan telefon sa periskop kamerom novog tipa, sposobnog za najmanje 6x optičko zumiranje, neverovatno kvalitetne noćne fotografije i značajno unapređeno video snimanje.

 

IZVOR-MONDO.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *