10:46 , четвртак , 21 март 2019
Početna / SVIJET / ŠTETA PRIČINJENA TRIJUMFALNOJ KAPIJI I DO MILION EVRA

ŠTETA PRIČINJENA TRIJUMFALNOJ KAPIJI I DO MILION EVRA

Učesnici protesta „žutih prsluka“ u Parizu su Trijumfalnoj kapiji u subotu nanijeli štetu koja se procenjuje na više stotina hiljada, možda čak i milion evra, rekao je predsjednik francuskog Centra za nacionalne spomenike Filip Belaval.

Pored toga što su demonstranti čuveni spomenik i nacionalni simbol Francuske ispisali grafitima, uništili su i njegovu unutrašnjost, gdje se nalaze vredni eksponati, rekao je Belaval, koji je u nedjelju ujutro predsjednika Emanuela Makrona upoznao sa pričinjenom štetom, prenosi „Figaro“.

„Čim je to bilo moguće, u subotu uveče već, otišao sam da vidim kako izgleda spomenik. Tada je tamo još bilo nekih demonstranata, među kojima je bilo i alkoholisanih“, rekao je Belaval.

Spomenik će, prema njegovim riječima, ostati zatvoren za javnost više dana.

Trijumfalna kapija je vandalizovana u subotu po podne. Spomenik je oštećen, po njemu su ispisani grafiti, pretežno usmereni protiv Makrona, a informatička oprema je onesposobljena.

Policija traga za osobama koje su ušle u spomenik kako bi ga vandalizovale i uzela je uzorke DNK.

Tokom protesta u subotu, zabilježene su krađe u izložbenim prostorima, trgovinama i toaletima, dok je oštećena maketa od gipsa iz tridesetih godina prošlog vijeka.

Mramornoj Napoleonovoj bisti odrubljena je glava, rekao je Belaval, koji je na Twitteru objavio fotografije pričinjenih šteta.

Izvor: Nezavisne

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *