16:34 , уторак , 18 децембар 2018
Početna / ISTAKNUT / STIGLA GIK-OVA RASPODELA MANDATA ZA SKUPŠTINU BEOGRADA

STIGLA GIK-OVA RASPODELA MANDATA ZA SKUPŠTINU BEOGRADA

GIK saopštio preliminarne rezultate lokalnih izbora u Beogradu. U gradski parlament ulaze samo četiri liste. SNS-u 64 mandata, Đilasu 26, Šapiću 11, SPS-JS 9.

Gradska izborna komisija je saopštila, na osnovu 71,39 obrađenih biračkih mesta, odnosno 67,14 odsto biračkog tela, da je najviše glasova na lokalnim izborima u Beogradu osvojila je lista „Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd“, za koju je glasalo 45,60 odsto izašlih birača.

Ta lista koju predvode naprednjaci imaće 64 mandata u Skupštini Grada Beograda, pokazuju podaci sa 71,39 obrađenih biračkih mesta, odnosno 67,14 odsto biračkog tela.

Kako je naveo predsednik izborne komisije Zoran Lukić, cenzus su prešle još tri liste i to „Dragan Đilas – Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju“ sa 18,71 odsto (26 mandata), „Aleksandar Šapić – Gradonačelnik“ sa 8,27 odsto glasova (11 mandata) i „Ivica Dačić – SPS – Dragan Marković Palma – JS“ 6,35 odsto glasova (9 mandata).

Ispod cenzusa su lista „Inicijativa Ne davimo Beograd – Žuta patka – Čiji grad – Naš grad – Ksenija Radovanović“ osvojila je 3,37 odsto, dok je lista „Dosta je bilo i Dveri – Da ovi odu, a da se oni ne vrate“ osvojila 3,87 odsto glasova izašlih birača.

Ostale liste su imale znatno manji procenat osvojenih glasova.

„Sada nam predstoji posao transporta izbornog materijala od sedišta kordinatora GIK-a, a zatim verifikacija mandata“, kazao je Lukić i najavio da će sledeća konferencija za medije biti održana kada bude obrađeno 100 odsto izbornog materijala i kada budu verifikovani mandati.

– Podsetimo, u Beogradu, ali i u Sevojnu Aranđelovcu i Boru, u nedelju su održani lokalni bori, čiji tok ste mogli da pratite na B92.net.

– Prve, takođe, preliminarne projekcije izbornih rezultata, sinoć je dao CeSiD, koji je saopštio da je na osnovu 96 odsto obrađenog materijala izlaznost na beogradskim lokalnim izborima bila 51 odsto. Prema prvim projekcijama, lista naprednjaka i nestranačkih ličnosti će u skupštini Beograda imati 63 od ukupno 110 odborničkih mesta, Đilasova lista će imati 26 ili 27, Šapić 12 ili 13, a SPS-JS osam odbornika.

CeSID je objavio prelkiminarne rezultate, prema kojima je Vučićeva lista dobila 45%, Đilasova 18,9, Šapićeva 8,7, koalicija SPS-JS 6 odsto, a ispod cenzusa su DJB i Dveri (3,7), Ne da(vi)mo Beograd (3,6), SRS, DS i Luka Maksimović sa 2,4 i DSS sa 1,1.

– Lista Aleksandra Vučića će u skupštini Beograda imati 64 od ukupno 110 odborničkih mesta, rezultat je Ipsosa na uzorku od 90,6 odsto

Izvor: B92

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *