9:55 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / REGION / STIGLA PRVA PROGNOZA ZA JESEN I ZIMU, EVO ŠTA NAS ČEKA

STIGLA PRVA PROGNOZA ZA JESEN I ZIMU, EVO ŠTA NAS ČEKA

Jesen u Srbiji će po svoj prilici biti topla, sa velikim brojem gotovo letnjih dana, prognoza je sektora za klimatske i biometerološke prognoze u RHMz-u.

13373195885965bf232b230898046786_v4_big

Srednja maksimalna temperatura biće do 20 stepeni Celzijusa. Predviđanja iz republičkog hidrometeorološkog zavoda su da tokom jeseni možemo očekivati od 19 do 26 letnjih dana, a u brdsko – planinskim predelima do šest letnjih dana.

„Srednja maksimalna temperatura vazduha u toku jeseni se očekuje u intervalu od 17 do 20 stepeni u nižim predelima a na planinama od 10 do 15 stepeni. Očekivana srednja minimalna temperatura je od 6 do 10 stepeni, a u planinskim predelima od 2 do 6 stepeni“, kaže Ana Savović, rukovodilac grupe za klimatske i biometeorloške prognoze u RHMZ za „Blic“.

Kada su u pitanju hladni dani, tokom jeseni može se očekivati od četiri do 14 sa mrazom, a na planinama od 14 do 27 dana.

Za jesen se očekuje da će pasti prosečna količina padavina. Tokom novembra se očekuje da će biti više padavina u odnosu na prosek u većem delu Srbije. Mogući broj kišnih dana je od 27 do 34, a na planinama od 36 do 40 dana.

A evo i dugoročnije prognoze i kakvo nas vreme očekuje sve do januara.

Septembar će biti topliji i malo suvlji. Ipak, septembarska količina padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka. Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru biće iznad proseka, za oko 1,2 stepena.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom biće oko 25,2 stepena Celzijusa. Mesečna suma padavina biće prosečna.

Prosečno topao i vlažan oktobar, a očekuje se miholjsko leto. Srednja maksimalna temperatura vazduha u oktobru biće iznad proseka i to za oko 0,6 stepeni. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura tokom oktobra biće oko 19 stepeni Celzijusa. Očekuje se i manja količina padavina od proseka.

Novembarska količina padavina biće u granicama proseka, dok će srednja maksimalna temperatura biti iznad proseka. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura iznosiće oko 11,4 stepena Celzijusa.

Decembarska količina padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka. Srednja maksimalna temperatura vazduha u decembru biće viša za oko 1,2 stepena. U Beogradu i okolini možemo očekivati da će temperatura biti oko 6,8 stepeni. U Beogradu i široj okolini decembarska suma padavina iznosiće oko 40 milimetara.

Očekuje se blaži i prosečno vlažan januar. Srednja maksimalna temperatura vazduha u januaru biće oko 4,8 stepeni. Očekuje se da će u Beogradu i okolini pasti oko 41 milimetar padavina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *