16:30 , петак , 19 октобар 2018
Početna / SVIJET / STIVEN HOKING NEMA LEPA PREDVIĐANJA ZA 2617. GODINU

STIVEN HOKING NEMA LEPA PREDVIĐANJA ZA 2617. GODINU

Ako ste nešto planirali za 2617. godinu, bolje otkažite, jer prema rečima čuvenog fizičara Stivena Hokinga, na Zemlji će biti pravi pakao.

Hoking se putem video-poziva uključio na Tencet WE samit u Pekingu u nedelju, gde je još jednom upozorio da će nam se preveliko korišćenje energije obiti o glavu u bližoj budućnosti. Kako kaže, čovek će biti kriv za kraj života na Zemlji, koji će se desiti tako što će planeta postati jedna velika „užarena lopta“.

5404148165a02cc78eaff4554453596_v4_big

Kako kaže, da bismo se spasli čovek mora da „ode tamo gde niko nikada nije bio“, aludirajući na milionsko istraživanja i inženjerski program Breakthrough Starshot najavljen u 2016. godini, a u koji je uključen u vlasnik Fejsbuka Mark Zakerberg.

“Ideja koja stoji iza ove inovacije jeste da se nanokraftovi, robotske sonde teške samo nekoliko grama, voze na svetlosnim zracima. Takav sistem bi mogao stići do Marsa za manje od sata, do Plutona za nekoliko dana, a prolazeći Vojadžer za manje od nedelju dana i stići do zvezde Alfa Kentauri za nešto više od 20 godina“, rekao je Stiven govoreći o međuzvezdanom programu putovanja i istraživanju planeta koje orbitiraju oko nepoznatih zvezda.

Stiven se takođe osvrnuo i na bližu tehnološku budućnost rekavši da efikasna veštačka inteligencija može biti najveći događaj u istoriji naše civilizacije, ali ujedno i najgori.

Izvor: B92

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *