20:41 , среда , 23 мај 2018
Početna / BIJELJINA / STIŽE NAM SVETI OGANJ IZ JERUSALIMA

STIŽE NAM SVETI OGANJ IZ JERUSALIMA

Blagodatni oganj, plamen sa Hristovog groba u Jerusalimu, stići će danas, na Veliku subotu, u Srbiju i Republike Srpsku, praćen zvaničnom državno-crkvenom delegacijom, a svečani doček ognja biće organizovan u Hramu Svetog Save u Beogradu.

Sveti Oganj 1

Kako je saopštila SPC, blagodatni oganj će danas biti prenijet iz Tel Aviva na Aerodrom „Nikola Tesla“ u večernjim časovima, a odatle uz svečanu pratnju, do hrama Svetog Save na Vračaru.

Svečani doček Blagodatnog ognja biće organizovan ispred hrama Svetog Save uz postrojenu gardu Vojske Srbije, gde će biti predat patrijarhu Irineju koji će ga sa sveštenstvom i u prisustvu najviših državnih predstavnika podijeliti građanima.

Iz Beograda, Blagodatni oganj biće prijenet u pravoslavne hramove u Srbiji i na Kosovu i Metohiji, a zatim i u Podgoricu, Trebinje, Banjaluku,Bijeljinu i Pakrac.

Pored Blagodatnog ognja iz Jerusalima se donose i dva časna krsta, što predstavlja nastavak tradicije njihovog donošenja koja je započeta sa blagoslovom patrijarha Pavla 2006 godine.

Ove godine, kako se navodi, jedan časni krst je namijenjen za manastirsku crkvu Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu i biće predat 22. aprila na 70-godišnjicu proboja Jasenovačkog logora, a drugi je namijenjen hramu Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima gdje će biti predat 9. avgusta.

Oganj, koji nazivaju i najvećim čudom u Jerusalimu, pojavljuje se svake godine uoči Uskrsa, prilikom molitve patrijarha jerusalimskog i sve Palestine Teofila, u crkvi Hristovog Vaskrsenja. Uvijek se naglašava da se plamen pali sam od sebe, odnosno da ga ne pali patrijarh.

Sveti Oganj

Patrijarh ulazi u crkvu čija su vrata bila zapečaćena, nakon što su sva kandila u crkvi pogašena, a komisija utvrdila da se u njoj ne nalazi ništa čime bi se vještački izazvao plamen.

Po ulasku u crkvu, patrijarh čita naročite molitve kojima se, u ime svih pravoslavnih, moli raspetom Hristu da i ove godine pošalje Sveti Oganj, kao svjedočanstvo njegovom vaskrsenja i kao znak pravovijernosti stada pravoslavnog.

Za pravoslavne hrišćane silazak Blagodatnog ognja, koji se sa snopova svijeća koje drži u rukama jerusalimski patrijarh prenosi vjernicima, potvrda je istinitosti Hristovog vaskrsenja.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *