5:25 , уторак , 17 јул 2018
Početna / BIH / ADVOKAT STOJANOVIĆ: TAČNI NAVODI U PISMU OSUĐENIH SRBA

ADVOKAT STOJANOVIĆ: TAČNI NAVODI U PISMU OSUĐENIH SRBA

“Sud BiH ponaša se tendenciozno kada je riječ o suđenju Srbima optuženim za ratni zločin jer prilikom izricanja presuda primjenjuje stroži zakon“, izjavio je advokat Miodrag Stojanović ističući da su tačni svi navodi iz pisma porodica pripadnika Vojske i MUP-a RS, osumnjičenih, optuženih i osuđenih za krivična djela ratnih zločina.

Miodrag Stojanovic

„Način i ponašanje Suda BiH kada je riječ o Srbima i optuživanje Srba za zločin protiv čovječnosti, gdje se može primijeniti Krivični zakon BiH, bez obzira na odluku Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava, dokaz je koliko je suđenje tendenciozno“, rekao je Stojanović.

„Osuđenici su mi ovo pismo, prije nego što je došlo u javnost, poslali na uvid. Potpisao ga je Duško Janković koji je i inicijator pisma, a koji je osuđen kao komandir policije u Prijedoru za Korićanske stijene“, naveo je Stojanović i ponovio da je nesporna činjenica da je neuporedivo veći broj Srba osuđenih na dugotrajne kazne zatvora, nego muslimana koji su počinili slična krivična djela.
Porodice procesuiranih pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske za ratne zločine traže od predstavnika srpskog naroda u institucijama Republike Srpske i BiH da se „konačno odrede prema Srbima koje su osudili Sud i Tužilaštvo BiH“ i da prekinu reformu pravosuđa „dok se ne ispravi dosadašnja nepravda nanesena srpskim osuđenicima“.
Oni u zahtjevu za zaštitu od diskriminacije, upućenom predstavnicima srpskog naroda u institucijama Republike Srpske i BiH, pojašnjavaju da se prema Srbima primjenjuje teži Krivični zakon BiH iz 2003. godine, a prema Bošnjacima blaži SFRJ za ista djela.

Izvor: Agencije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *