8:34 , уторак , 20 август 2019
Početna / REGION / SUD: JANŠA DA PLATI NOVINARKI 6000 EVRA ZBOG UVREDLJIVOG TVITA

SUD: JANŠA DA PLATI NOVINARKI 6000 EVRA ZBOG UVREDLJIVOG TVITA

Lokalni sud u Velenju naložio je danas lideru SDS i bivšem premijeru Janezu Janši da, zbog uvredljivog tvita, plati odštetu od 6.000 evra uz kamatu novinarki RTV Slovenija Eugeniji Karl.

U presudi izrečenoj nakon ponovnog suđenja, kojom je potvrdio svoju prvobitnu odluku, sud je odredio Janši da plati i troškove spora u visini od 513 evra, prenosi STA.

U poruci koju je na Twitteru objavio 2016, Janša Eugeniju Karl i urednicu RTV Slovenija Mojcu Pašek Šetinc nazvao „opranim prostitutkama“ čije su „jeftine usluge“ na ponudi na „Facebook stranici javne kuće“, podsjeća slovenačka agencija.

Ove dvije novinarke su podnijele zasebne tužbe protiv Janše, a sud u Velenju je, kao prvostepeni, presudio u korist obje.

Janša se žalio na obje sudske odluke, pri čemu je Viši sud u Celju stao na njegovu stranu i naložio ponovno suđenje u slučaju Karlove, ali je potvrdio prvostepenu presudu u slučaju Pašek Šetincove.

Danas je i sud u Velenju potvrdio svoju prvobitnu presudu, naloživši mu da odštetu plati u roku od 15 dana.

Janša se na presude žalio na osnovu načina na koji mu je tužba dostavljena, tvrdeći da to nije učinjeno na adekvatan način i da je zbog toga propustio rok da na njih odgovori.

Sud je, međutim, zaključio da je sve učinjeno kako treba, a uz to je istakao da činjenica da je Janša poznata i uticajna ličnost ne može da se prenebregne i da njegov tvit „ne može da se smatra slobodom govora“ te da je povredio „pravo na lično dostojanstvo i bezbjednost druge osobe“.

IZVOR: TANJUG

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *