13:21 , среда , 12 децембар 2018
Početna / BIJELJINA / SUD POTVRDIO: PRISLUŠKIVALI SMO DODIKA U SLUČAJU PAVLOVIĆ BANKA

SUD POTVRDIO: PRISLUŠKIVALI SMO DODIKA U SLUČAJU PAVLOVIĆ BANKA

Sud BiH potvrdilo da je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik prisluškivan u prleće 2016. zbog slučaja „Pavlović banka“.

177058334559eb23aa204da510913920_v4_big

Nakon što je Dodik obelodanio da su protiv njega preduzimane mere prisluškivanja, sud BiH je saopštio da je u krivičnom predmetu protiv osumnjičenog Slobodana Pavlovića i drugih zbog krivičnog dela „pranja novca i zloupotrebe položaja i ovlašćenja izdata naredba za primenu posebnih istražnih radnji, nadzor i tehničko snimanje telekomunikacija, prema određenom broju osoba.

Naredba je izdata na obrazloženi predlog Tužilaštva BiH, u skladu s odredbama člana Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine. Mere su, kako se navodi, primenjivane u periodu od 11. februara 2016. do 13. maja 2016. godine i više se ne provode.

Precizira se da je reč o posebnoj istražnoj radnji prikupljanja dokaza koja je predviđena Zakonom o krivičnom postupku BiH za čije sprovođenje su propisani tačno određeni uslovi i koji su u konkretnom slučaju bili ispunjeni.

„Ovakav način prikupljanja dokaza je propisan i u entiteskim zakonima o krivičnom postupku, Brčko distrikta, kao i u krivičnim zakonodavstvima regiona i Evrope i predstavlja zakonito vršenje nadležnosti pravosudnih institucija“, navodi se u saopštenju.

Sud je na osnovu navoda iz obrazloženog predloga Tužilaštva BiH utvrdio postojanje osnova sumnje da su počinjena navedena krivična dela te da nije postojala mogućnost da se dokazi prikupe na drugačiji način, odnosno da je pribavljanje povezano s nesrazmernim teškoćama, na osnovu čega je naredba i izdata.

Sudija za prethodni postupak nakon okončanja ovakvih radnji, a po dostavljanju izveštaja i očitovanja Tužilaštva, obaveštava o tome osobu protiv koje je radnja bila poduzeta radi zaštite njenih procesnih prava.

Osoba protiv koje je mera bila preduzeta može od Suda, u skladu s odredbama Zakona o krivičnom postupku BiH, zatražiti ispitivanje zakonitosti naredbe i načina na koji je provedena mera.

U tom smislu Miloradu Dodiku je poslato obaveštenje sa uputstvom da u roku od osam dana od dana njegovo prijema može da koristi navedeno zakonsko pravo.
„Sud vrši sudsku kontrolu krivičnih istraga koje provodi Tužilaštvo BiH u zakonom predvidjenim procesnim situacijama protiv osumnjičenih osoba bez obzira na društveni položaj i funkciju koju imaju, a isključivo na osnovu dokaza prezentiranih od Tužilaštva BiH te poštuje zakonsku odredbu obaveštavanja o sprovedenim merama, u cilju zaštite svih prava osoba prema kojima su te mere poduzimane“, saopćeno je iz Suda BiH.

Izvor: B92

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *