5:26 , уторак , 17 јул 2018
Početna / BIH / SUD I TUŽILAŠTVO BIH DISKRIMINIŠU SRBE

SUD I TUŽILAŠTVO BIH DISKRIMINIŠU SRBE

Sud i Tužilaštvo BiH sprovode diskriminaciju pripadnika srpskog naroda primjenom težeg zakona u predmetima koji se odnose na ratne zločine, istakli su predstavnici porodica osumnjičenih, optuženih i osuđenih pripadnika Vojske i MUP-a RS.

20170328104359_233021

Oni su uputili pismo institucijama RS i srpskim predstavnicima u vlasti na nivou BiH u kome traže zaštitu od diskriminacije. Uz dopis su priloženi i podaci Suda BiH o osuđenim Srbima i Bošnjacima koji pokazuju da je 75 odsto osuđenih pripadnika srpskog naroda.

– Prema Srbima se primjenjuje teži Krivični zakon BiH iz 2003. godine, a prema Bošnjacima blaži Krivični zakon bivše SFRJ za ista krivična djela. Među osuđenim Srbima nalazi se veliki broj boraca prve kategorije, odlikovanih u ratu, koji potpuno nevini leže u zatvorima samo zato što imaju časne zasluge u stvaranju RS, ali je za Sud BiH to udruženi zločinački poduhvat – navode porodice i dodaju da na dvostruke aršine upozoravaju godinama, ali da se ništa nije promijenilo.

Porodice zahtijevaju konačno određivanje prema osuđenim Srbima i prekid reforme pravosuđa sve dok ne bude ispravljena dosadašnja nepravda nanijeta srpskim osuđenicima.

Porodice su u prethodnom pismu upozorile i da su stvarni počinioci zločina saradnici Tužilaštva BiH, da s tužilaštvom sklapaju nagodbe kojima se obavezuju da lažno svjedoče protiv nevinih Srba u predmetima ratnih zločina koji se vode u Sudu BiH.

Izvor: Glassrpske.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *