4:09 , среда , 17 октобар 2018
Početna / BIH / SUTRA NASTAVAK SUĐENJA ZA ZLOČINE NAD SRBIMA U DERVENTI

SUTRA NASTAVAK SUĐENJA ZA ZLOČINE NAD SRBIMA U DERVENTI

Suđenje Azri Bašić, optuženoj za ubistvo i zlostavljanje zarobljenih srpskih civila u Domu JNA u Derventi i na području sela Polje 1992. godine, sutra će u Sudu BiH biti nastavljeno iznošenjem dokaza odbrane.

000
Na ročištu održanom 27. oktobra, Tužilaštvo BiH uložilo je materijalne dokaze na koje je odbrana optužene uložila prigovor jer smatra da nisu relevantni u ovom predmetu.

Među dokazima koje je uložio tužilac Milanko Kajganić je izvještaj Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske od 27. maja 1992. godine, kojim se dokazuje postojanje oružanog sukoba Vojske Republike Srpske i Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ na području Dervente.

Uložen je i borbeni izvještaj komande Prvog krajiškog korpusa od 12. maja 1992. godine, kojim se dokazuje prisustvo hrvatskih vojnih jedinica na području Dervente, izvještaj komandanta tog korpusa od 31. jula 1992. godine o postojanju oružanog sukoba i prisustvu hrvatske vojske na području Dervente, te borbeni izvještaj Prvog krajiškog korpusa od 29. maja 1992. o postojanju borbenih dejstava na tom području.

Kajganić je, između ostalog, uložio sedam spornih dokaza koji se odnose na izvještaje komande hrvatske vojske istočne Posavine, skinutih sa veb-stranice generala HVO-a Slobodana Praljka.

U tim izvještajima se potvrđuju sukobi na području Dervente 1992. godine, djelovanje Riječke brigade, zarobljavanje većeg broja lica srpske nacionalnosti u Čardaku 26. aprila 1992. godine, izvještaj o stanju bezbjednosti i trajanju oružanih sukoba.
111
Među uloženim dokazima je naređenje komande hrvatske vojske istočne Posavine od 19. maja 1992. godine, kojim se dokazuje prisustvo Riječke brigade na području Dervente.

Tužilac je uložio i presudu Okružnog suda u Doboju od 19. septembra 2014. godine kojom Tužilaštvo dokazuje stradanje Blagoja Đuraša i potvrđuje status drugih oštećenih, te presudu Vrhovnog suda Republike Srpske od 25. maja 2015. godine kojom je potvrđena presuda Okružnog suda u Doboju.

Kajganić je najavio da će protiv Bašićeve podnijeti izmijenjenu optužnicu, nakon što odbrana iznese svoje dokaze.

Nastavak suđenja zakazan je u 9.00 časova.

 

Izvor: Agencija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *