13:23 , петак , 22 јун 2018
Početna / SVIJET / ŠVAJCARCI IZGLASALI UKIDANJE NUKLEARNIH ELEKTRANA

ŠVAJCARCI IZGLASALI UKIDANJE NUKLEARNIH ELEKTRANA

Švajcarski glasači su na referendumu podržali novi zakon o energetici prema kojem bi se nuklearne elektrane postepeno zamijenile energijom iz obnovljivih izvora.

053042

Više od 58 odsto Švajcaraca glasalo je u nedjelju za zakon o ekološkim izvorima energije, prenosi agencija Beta.

Novi prijedlog zakona trebao bi stimulisati obnovljive izvore energije – vodu, vjetar, sunce, geotermalne izvore i biomasu.

Vladina energetska strategija ima cilj da se do 2050. godine zatvori i demontira pet nuklearnih reaktora koji proizvode blizu trećine struje u Švajcarskoj, jer se bliži kraju njihov „životni vijek“.

Po tom planu, prosječna potrošnja energije po osobi bi do 2020. godine bila smanjena za 16 odsto, a do 2035. godine za 43 odsto.

U Parlamentu prijedlog ne podržava jedino najveća stranka, Švajcarska narodna partija, koja je i zahtijevala referendum.

Oni tvrde da bi prelazak na druge oblike snabdijevanja bio preskup, da bi ugrozio snabdijevanje Švajcarske energijom i „unakazio“ netaknutu prirodu novim vjetroturbinama i solarnim panelima. U kampanji protiv plana ta partija je navodila da bi provođenje tog plana koštalo 200 milijardi franaka (366 milijardi evra) do 2050. godine.

Švajcarci su novembra prošle godine odbacili prijedlog da se ubrza zatvaranje nuklearnih elektrana i da tri od pet reaktora budu isključena već ove godine.

Izvor: Agencije

FOTO: RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *