0:43 , недеља , 17 фебруар 2019
Početna / BIH / SVAKI DESETI KREDIT NEĆE BITI VRAĆEN?

SVAKI DESETI KREDIT NEĆE BITI VRAĆEN?

Svaki deseti kredit u BiH najvjerovatnije neće biti vraćen, a banke su izdvojile novac za „pokrivanje“ 76,5 odsto ukupnog iznosa nenaplativih kredita, pokazuju najnoviji podaci Evropske komisije.

marke-kredit

 

 

 

 

 

 

Prema tim podacima, krediti u trećem kvartalu ove godine koji se ne vraćaju iznose 11,1 odsto, što je nešto manje u odnosu na iznos kredita u kvartalu koji mu je prethodio, kada je taj udio bio 11,5 odsto.

Ovo se odrazilo i na pad profitabilnosti banaka jer je bankarska marža sa 13,6 odsto pala na 12,1 odsto, a zarada u odnosu na ukupan plasman iznosila je 1,7 odsto u odnosu na dva odsto prethodnog kvartala.

Da nešto ne štima u bankarskom sistemu u BiH pokazuje i podatak da banke u sefovima imaju mnogo više novca od iznosa koji bi mogle plasirati, pišu „Nezavisne novine“.

Ekonomski ekspert Novak Kondić ističe da je suštinski problem u tome što nema rješenja za pokretanje proizvodnje koja bi omogućila bankama da plasiraju kredite u te svrhe.

„Odustali smo od industrijalizacije, uništili ono što smo imali i zato nema tražnje za bankarskim novcem, izuzev za kupovinu stanova i nekakvim sporednim potrošačkim kreditima, što ne može dovesti ni do tražnje sredstava od banaka niti banke mogu da žive na nekoj maloj kamatnoj stopi i zato su još kamate visoke“, rekao je Kondić.

 

Izvor: Agencija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *