9:07 , уторак , 16 јул 2019
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / SVE VIŠE PRAZNIH KLUPA U ŠKOLAMA SRPSKE

SVE VIŠE PRAZNIH KLUPA U ŠKOLAMA SRPSKE

Da je evidentan broj smanjenja učenika u pojedinim školama u Srpskoj, pokazuju i brojke iz škole u Šekovićima. Svake godine je kažu manje prvačića, a smanjivaće se i broj nastavnog kadra.

U prvi razred Osnovne škole „Jovan Dučić“ u Šekovićima u školsku 2019/2020. godinu upisano je svega 26 učenika, što je rekordno mali broj prvačića upisanh u ovu školu od njenog postojanja.

Direktor škole Milica Vasilić rekla je Srni da je u centralnu školu upisano 16 prvačića, područno odelenje u Tišči pet, u područno odelenje Papraća tri, te u područno odelenje Javor dva učenika.

Ilustrujući trend smanjenja broja upisanih osnovaca, Vasilićeva je rekla da je 2011. godine škola imala 73 prvačića, naredne godine 51, 2013. godine 57, 2014. godine 38, 2015. 59, godinu kasnije 46, te 2018. 35 učenika, a tekuće školske godine 39 prvačića.

Pročitajte još –Sve manje prvaka

Vasilićeva problem smanjenja broja učenika objašnjava različitim faktorima, među kojima prednjači loša ekonomska situacija i nemogućnost mladih da u Šekovićima osiguraju svoju egzistenciju, pa zato odlaze u druge sredine.

-Malo se pomerila i starosna granica rađanja dece, pa je i to jedan od problema. Manje se brakova sklapa, samim tim je i manje rođene dece, rekla je Vasilićeva.

Manji broj upisanih učenika uticaće i na smanjenje potreba za nastavnim kadrom, zbog ćega će u školi, već od septembra, biti tehnološkog viška među učiteljima razredne nastave.

-Biće urađena kategorizacija tehnološkog viška u razrednoj nastavi, a dalje ćemo viđeti kako da rešimo taj problem. Po zakonu, tehnološki višak se zapošljava u nekoj od škola u regiji, ukoliko bude prostora za zapošljavanje, a ako ne, ide na biro rada i rešava se u skladu sa zakonom, rekla je Vasilićeva.

U ovoj školskoj godinu Osnovnu školu „Jovan Dučić“ u Šekovićima pohađao je 431 učenik, u 32 odelenja.

IZVOR-VECERNJE NOVOSTI

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *