11:39 , понедељак , 18 фебруар 2019
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / SVE VIŠE ŽENA ZA LAKŠI POROĐAJ

SVE VIŠE ŽENA ZA LAKŠI POROĐAJ

Sve je veći broj porodilja u RS koje žele da se porađaju pod dejstvom epidurala i olakšaju sebi porođaj korištenjem ove vrste regionalne anestezije. „Epiduralna anestezija je vrsta regionalne anestezije koja blokira bol u određenom dijelu tijela.

20170801151232_437058

Svrha epidurala pri porodu je da obezbijedi analgeziju, odnosno smanjenje bola, a ne anesteziju, koja dovodi do potpunog gubitka bilo kakvog osjećaja“, ističe Suzana Šobot, anesteziolog u Univerzitetskom kliničkom centru RS. Pojašnjava da epidural blokira nervne impulse iz donjih kičmenih segmenata, što rezultira smanjenjem osjećaja u donjoj polovini tijela.

Šobotova dodaje da je epidural najviše zastupljen u Francuskoj, gdje ga koristi čak 80 odsto porodilja, i u Velikoj Britaniji, gdje se 40 odsto porodilja odlučuje na korištenje ove vrste analgezije pri porodu. „U UKC RS procenat porodilja koje se odluče za epiduralnu anesteziju kreće se između 10 i 15 odsto, dok se taj procenat u regionu, npr. u Sloveniji, kreće do 30 odsto“, naglašava Šobotova. Prema podacima Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC RS, uslugu epiduralne anestezije od 2015. godine, od kada je smanjena cijena, do danas koristile su 503 porodilje.

Usluga epiduralne anestezije u UKC RS postoji od 2011. godine, a, kako kažu, u posljednje vrijeme se broj korisnica ove vrste pomoći pri porodu povećao. Znatno su smanjene cijene epiduralne anestezije, koja je ranije iznosila 500 KM, a sada je 150 KM. Dodaju da je glavni razlog povećanja korištenja epidurala pri porodu manji strah porodilja i njihova veća zainteresovanost za korištenje modernijih pristupa porođaju, a povjerenje im ulijeva i sve veći broj visokokvalifikovanih i edukovanih ljekara anesteziologa UKC RS. Ističu da pored ove vrste, koriste još dvije vrste regionalne anestezije.

„Pored epiduralne, koristimo i spinalnu i kombinovano spinalno-epiduralnu (CSE) anesteziju“, naglašavaju u UKC RS. Veoma važna prednost je i u tome što porodilja nije pospana nakon porođaja, te joj se na taj način omogućava da ranije uspostavi kontakt sa svojim djetetom i započne dojenje, dijete je budnije, te se uspostavlja bolja kontrola bolova nakon porođaja. I iskustva porodilja kada je u pitanju epiduralna anestezija su uglavnom pozitivna, a kako kažu, glavni razlog zbog kojeg su se odlučile na ovaj potez je da bi sebi olakšale porođaj. „Nedavno sam se porodila uz pomoć epiduralne anestezije i sve je prošlo u najboljem redu“, ističe porodilja Nikolina Dabić-Knežević iz Banjaluke.

Dodaje da je korištenje epiduralne anestezije u našim uslovima uglavnom tabu i da nailazi na osudu većine iako je glavni razlog korištenja olakšavanje porođajnih bolova.

500 KM ranije koštala epiduralna anestezija u UKC RS 150 maraka je sadašnja cijena epidurala u UKC RS 80 odsto porodilja koristi ovu anesteziju pri porodu u Francuskoj 10-15 odsto u RS odluči se na ovu vrstu porođaja.

 

IZVOR-NEZAVISNE NOVINE

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *