21:09 , понедељак , 23 април 2018
Početna / BIH / SVI ŽELE U BIJELE MANTILE

SVI ŽELE U BIJELE MANTILE

Interesovanje za upis u Srednju medicinsku školu u Sanskom Mostu je enormno i višestruko prevazilazi planove da se ove godine u ovu struku upiše samo jedno odjeljenje sa 30 učenika. Ovo je izjavio direktor Mješovite srednje škole Said Midžan, u čijem sklopu je prošle godine s radom započela Srednja medicinska škola.

20170620153529_431348

Midžan je istakao kako su u protekloj školskoj godini upisali dva odjeljenja s ukupno 60 učenika, te da su se, zbog potreba ostalih zanimanja i srednjih škola, ove godine odlučili na upis samo jednog odjeljenja. „Vjerujte, već sada trpimo ogromne pritiske roditelja koji zahtijevaju da se poveća broj odjeljenja, a s druge strane imamo pritisak druge dvije srednje škole, koje kubure s manjkom učenika. Konačnu odluku o ovom pitanju donijeće resorno ministarstvo“, istakao je Midžan.

On je dodao kako je identična situacija i s ostalim gradovima u kojima postoje srednje medicinske škole, gdje također vlada enorman interes za upis. Istovremeno, značajno je smanjeno interesovanje učenika za obrazovanje u ostalim zanimanjima, a posebno je opao interes za upis u Gimnaziju i Srednju poljoprivrednu školu. Prema riječima direktora Gimnazije u Sanskom Mostu Asmira Džafića, uspjeli su upisati tek 25 učenika, što je jedva dovoljno za jedno odjeljenje.

„Nažalost, situacija je danas takva i diktiraju je stanje u društvu i tržište rada. Sigurno je da obrazloženje za ovakvu situaciju treba tražiti u mišljenju učenika i roditelja da će s medicinskom školom lakše naći posao u inostranstvu“, smatra Džafić. Usljed migracijskih trendova u posljednjih nekoliko godina, ukupan broj učenika u obrazovnim ustanovama u USK manji je za 500 u odnosu na proteklu godinu.

 

IZVOR-NEZAVISNE NOVINE

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *