6:26 , петак , 24 мај 2019
Početna / REGION / TAČI: BIĆE FORMIRANE “ORUŽANE SNAGE KOSOVA”

TAČI: BIĆE FORMIRANE “ORUŽANE SNAGE KOSOVA”

Predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači izjavio je danas u Prištini da će “oružane snage Kosova” biti formirane u punoj saradnji sa Kforom, NATO-om i SAD.

111

On je rekao da je transformacija Kosovskih bezbjednosnih snaga u interesu svih građana samoproglašenog Kosova i da buduće “oružane snage” ne predstavljaju prijetnju ni za koga.

Tači je na debati sa civilnim društvom o temi “Stav srpske zajednice u vezi sa izmjenom mandata Kosovskih bezbjednosnih snaga” naveo da je jedini cilj jačanje mira, stabilnosti u regionu i pružanje bezbjednosti svim građanima.

“Proces transformacije započet je prije nekoliko godina, polako ide ka završnoj fazi i niko ne može namjerno da ga blokira”, kaže Tači.

On je naglasio da su ustavne izmjene neophodne samo u simboličnom smislu i zbog toga što bi se na taj način “obezbijedilo šire obuhvatanje svih zajednica”.

“Mi želimo da se oružane snage Kosova formiraju putem ustavnih izmjena, ujedinjujući na jednom mjestu, u Skupštini Kosova, političku volju svih zajednica”, kaže Tači.

000

Tači je rekao da su u Kosovskim bezbjednosnim snagama zaposlena 103 pripadnika srpske zajednice.

Nekoliko dana ranije, predsjednik Srpske liste Goran Rakić, koja ima devet poslanika u parlamentu samoproglašenog Kosova i tri ministra u privremenoj Vladi, izjavio je da ta lista, dok je on vodi, neće podržati formiranje “vojske Kosova”.

 

Izvor: ATV

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *